În fiecare an, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe 20 iulie pe Sfântul Ilie Tesviteanul, celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă.
Cu această ocazie, aproximativ 145.000 de români își celebrează ziua onomastică.
Potrivit tradițiilor, de Sfântul Ilie sunt interzise treburile casnice. Se spune că persoanele care fac treburi prin casă în această zi vor atrage pagubă.
De asemenea, de Sf. Ilie nu se lucrează recoltele, pentru ca sfântul să nu se înfurie și să trimită grindină asupra pământurilor, arată Adevărul.
În această zi, nu este recomandat să dai ceva cu împrumut, pentru a evita legarea farmecelor și este interzis să te cerți cu o altă persoană, iar dacă ești deja certat cu cineva, este necesar să vă împăcați.
De Sfântul Ilie, este, de asemenea, contraindicat să dormi la prânz, deoarece riști să te simți amorțit tot anul, iar femeilor le este interzis să se pieptene sau să coasă, pentru a evita ghinionul în dragoste.
Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culeg plante de leac, în special busuioc, se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Şi tot de Sfântul Ilie, se adună plantele folosite la vrăji şi farmece.
În mod tradițional, de Sfântul Ilie, se mănâncă primele roade ale verii, nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele.
De aceea este considerat semn de mare noroc și belșug să scuturi mărul în ziua de Sfântul Ilie și să chemi copiii în grădină și să le dai de pomană.
În această zi, de sf. Ilie, sunt sărbătorite și alte derivate ale acestui nume: Ilinca, Lică, Iliuță, Ilia, Lia, Elias, Eliana, Eliade, Ilieș, Iliuș, Iliev, Liana, Iulia, Iliana și Iulică.
Dacă ai un sărbătorit, surprinde-l cu un mesaj emoționant sau cu o urare frumoasă, cu ocazia onomasticii sale: