Un studiu publicat recent a investigat tiparele de transmitere a populației din provincia Zhejiang din China între ianuarie și august 2020 și a constatat că persoanele cu SARS-CoV-2 au fost cele mai infecțioase între 2 zile înainte și 3 zile după apariția simptomelor.
În mod interesant, studiul a constatat, de asemenea, că intrarea în contact cu o persoană asimptomatică ar avea mai multe șanse de a duce la o infecție asimptomatică la persoanele expuse, potrivit jamanetwork.com.
Co-autor al studiului, Dr. Leonardo Martinez, epidemiolog la Universitatea din Boston, a declarat că datele lor sugerează evitarea evenimentelor cu expunere ridicată poate fi importantă nu numai pentru prevenirea transmiterii în curs, ci și pentru severitatea bolii.
Cercetătorii au spus că au folosit urmărirea contactelor pentru a identifica un total de 8.852 de persoane care au intrat în contact strâns cu o populație indexată de 730. Indivizii și contactele strânse ale acestora au fost supuși testării periodice și screening-ului zilnic pentru simptomele COVID-19 în timpul izolării sau perioadele de carantină.
De asemenea, ei au monitorizat, indici și contacte strânse cu SARS-CoV-2 pentru prezentarea oricăror simptome timp de minimum 90 de zile după testul inițial pozitiv. Acest lucru le-a permis să verifice dacă persoanele care nu prezentau simptome în momentul testului inițial au rămas asimptomatice sau au dezvoltat simptome mai târziu.
Dr. Martinez a spus că aceste rezultate sugerează că nivelul de expunere la o persoană cu COVID-19 poate fi asociat cu prezentarea clinică în rândul contactelor apropiate care dezvoltă COVID-19. Deci, aceste rezultate sugerează că este important să se evite expunerea la cineva cu COVID-19; dacă sunteți expus unei persoane cu COVID-19, intensitatea expunerii este, de asemenea, un factor important. Acest studiu subliniază în continuare necesitatea vaccinării, care reduce severitatea clinică în rândul persoanelor [care] dezvoltă COVID-19. ”
Cercetătorii au evidențiat necesitatea unor cercetări suplimentare în acest mod, deoarece studiul lor a analizat datele colectate între ianuarie și august 2020, când circula tulpina ancestrală de tip sălbatic al SARS-CoV-2. Cu toate acestea, au apărut ulterior variante mai transmisibile – precum Alfa și Delta – care ar putea avea modele de transmisie diferite.