Transnistria nu vrea „alipire la Rusia”, dar cere „protecţie şi ajutor” / Rezoluţia votată astăzi la congresul de la Tiraspol

Transnistria nu vrea „alipire la Rusia”, dar cere „protecţie şi ajutor” / Rezoluţia votată astăzi la congresul de la Tiraspol
Publicat: 28/02/2024, 17:20
Actualizat: 28/02/2024, 17:56

Conducerea regiunii separatiste transnistrene, reunită miercuri, 28 februarie, în Congresul extraordinar „al deputaţilor de la toate nivelurile”, a votat o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii și prin care cere Parlamentului Rusiei să ia „măsuri pentru protejarea Transnistriei”.

Potrivit presei din regiune, evenimentul a întrunit 620 de delegaţi din cei 632 de aleşi din stânga Nistrului. Totodată, participanții au votat o rezoluție prin care cer Federației Ruse și misiunilor internaţionale, inclusiv Uniunii Europene, „să apere regiunea transnistreană, în contextul presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova”.

Reuniunea de la Tiraspol a avut loc cu o zi înainte de discursul pe care Vladimir Putin urmează să-l rostească în Parlamentul din Rusia, pe 29 februarie.

Potrivit ordinii de zi, publicată de televiziunea locală Pervîi Prednestrovskii, la Congres, oficial, urmau să fie abordate trei subiecte: situația politică în Republica Moldovenească Nistreană, situația social-economică și aprobarea documentelor.

Liderul Transnistriei acuză Republica Moldova de „genocid”

În discursul său de la Congres, liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, a acuzat Chişinăul de „genocid”. El a numit patru forme de „genocid” împotriva Transnistriei: strangularea economică, distrugerea fizică a unei părţi a poporului, negarea protecţiei juridice, încercarea de a impune cu forţa limba.

Moldova foloseşte în mod tradiţional dificultăţile globale pentru a dezavantaja Transnistria. Acest lucru este valabil pentru prăbuşirea Uniunii Sovietice, este valabil pentru pandemie, este valabil pentru ostilităţile din Ucraina.

Afirmația unor oficiali moldoveni că Moldova plătește pensii și salarii transnistrenilor pare foarte amuzantă. E o minciuna. Doar bugetul transnistrean face acest lucru. Aceasta este toată povara asupra tuturor locuitorilor din Transnistria. Ne îndeplinim obligațiile sociale, a transmis Krasnoselski.

De asemenea, așa zișii deputați au adoptat și o declarație, prin care au acuzat Republica Moldova că a pornit un război economic împotriva Transnistriei.

Vocea transnistrenilor trebuie auzită. Și trebuie să vorbim despre libertățile noastre, despre drepturile noastre, despre activitatea noastră economică liberă, despre procesul de negociere și, în cele din urmă, despre pacea pe pământul transnistrean, a acuzat liderul regiunii.

Vitali Ignatiev, aşa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, a notat deschiderea regiunii pentru o nouă configuraţie a relaţiilor internaţionale.

Identitatea transnistreană este fundamentul pentru depăşirea cu succes a furtunii geopolitice. Drepturile noastre, libertatea noastră, limba, istoria, cultura şi tradiţiile noastre, iar în ansamblu, aceasta este identitatea – aceasta este baza de nezdruncinat care ne va permite să depăşim provocările actuale. Aceasta ne va permite să ne păstrăm şi să ne asigurăm un loc demn în noua configuraţie a relaţiilor internaţionale, a menționat Vitali Ignatiev.

Transnistria cere protecție de la Federația Rusă

Transnistria apelează la Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei cu o cerere prin care solicită ca regiunea să fie protejată, invocând că în zona separatistă a Republicii Moldova locuiesc peste 220.000 de cetățeni ruși.

Totodată, Tiraspolul se adresează la ONU, acuzând că guvernarea constituțională încalcă drepturile locuitorilor din stânga Nistrului. Administrația autoproclamată mai vrea sprijinul participanților la negocieri în formatul 5+2, influențarea conducerii Moldovei de către OSCE, pentru a relua discuțiile privind reglementarea conflictului transnistrean și apelează la CSI, cerând să nu permită escaladarea conflictului pe Nistru.

Conducerea regiunii mai apelează și la Uniunea Europeana, cerând europenilor să combată pretinsele presiuni ale Republicii Moldova. De asemenea, aceștia se adresează Crucii Roșii, cerând asigurarea condițiilor pentru respectarea drepturilor sociale și umanitare

Rezoluția integrală:
În cadrul congresului deputații din Transnistria au decis:
  1. Să expedieze o adresare către Consiliul Federației și Duma de Stat a Federației Ruse, solicitând implementarea unor măsuri pentru protejarea Transnistriei în contextul intensificării presiunii din partea Chișinăului, având în vedere faptul că în regiune locuiesc permanent peste 220 de mii de cetățeni ruși și având în vedere experiența unică și pozitivă a misiunii de menținere a păcii rusești de-a lungul Nistrului, precum și statutul de garant și mediator în procesul de negociere.
  2. Să expedieze o adresare către Secretarul General al ONU, solicitând să țină cont de drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, garantate de normele internaționale, să oprească încălcările drepturilor și libertăților locuitorilor din Stânga Nistrului și să nu permită provocări care să ducă la escaladarea tensiunilor.
  3. Să expedieze o adresare către participanții la procesul internațional de negociere în format „5+2”.
  4. Să expedieze o adresare către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cerând influențarea conducerii de la Chișinău pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului internațional de negociere și a asigura condiții pentru soluționarea civilizată a conflictului.
  5. Să expedieze o adresare către Adunarea Interparlamentară a Statelor Membru ale CSI, solicitând să se evite escaladarea situației pe Nistru.
  6. Să expedieze o adresare către Parlamentul Uniunii Europene, cerând să depună eforturi pentru prevenirea presiunilor din partea Chișinăului și încălcarea drepturilor și libertăților locuitorilor din Transnistria.
  7. Să expedieze o adresare către Comitetul Internațional al Crucii Roșii, cerând asigurarea condițiilor pentru respectarea drepturilor sociale și umanitare, a intereselor și libertăților tuturor locuitorilor din Stânga Nistrului.

CITEȘTE ȘI:

Expert militar, despre o eventuală alipire a Transnistriei la Federația Rusă: „Putin s-ar putea lansa într-o astfel de AVENTURĂ”

Serviciile secrete ucrainene spun că Transnistria nu pregătește alipirea la Federația Rusă / Zelenski: „Chișinăul nu a solicitat SPRIJIN MILITAR”

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor