TRATAMENTUL CU REMDESIVIR poate scădea riscul de deces la bolnavii cu coronavirus. Medicamentul a fost utilizat împotriva EBOLA

TRATAMENTUL CU REMDESIVIR poate scădea riscul de deces la bolnavii cu coronavirus. Medicamentul a fost utilizat împotriva EBOLA
Sursă FOTO Pixabay/ caracter ilustrativ
Publicat: 11/04/2020, 21:38
Actualizat: 06/04/2021, 14:50

Un raport preliminar asupra pacienților cu COVID-19 tratat cu medicament experimental remdesivir sugerează că medicația antivirală poate scădea riscul de deces la pacienții bolnavi grav și poate îmbunătăți starea pacienților care se bazează pe o serie de dispozitive pentru asistență la respirație.

Cercetarea, publicată vineri în The New England Journal of Medicine, a analizat 53 de pacienți cu coronavirus cărora li s-au administrat remdesivir, notează NBCnews.com. Datele publicate ieri, 10 aprilie, în The New England Journal of Medicine, arată că starea a peste două treimi din bolnavi s-a îmbunătățit după administrarea antiviralului.

La majoritatea pacienților – 68% – medicii au reușit să reducă cantitatea necesară de oxigen necesară. Mai mult, 17 din 30 de pacienți care au avut nevoie de ventilatoare au putut să renunțe la acestea. Acest lucru este important, deoarece pacienții cu COVID-19 care au nevoie de ventilatoare pentru o perioadă mai lungă de timp par să aibă mai multe șanse să sufere efecte secundare asupra sănătății și pot avea rezultate mai slabe.

Totuși, cercetătorii avertizează că până la patentarea remdesivir ca remediu anti-COVID mai e cale lungă și medicii trebuie să fie precauți în administrarea substanței la persoanele infectate cu noul coronavirus.

Guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, a declarat săptămâna trecută:  „Cu cât ai nevoie de ventilator pentru o perioadă lungă de timp, cu atât este mai mică șansa de a nu fii dependent de acesta”.

Experții în boli infecțioase au fost prudenti, dar optimiști în interpretarea rezultatelor.

„Aș spune că este o informație incrementală și potențial pozitivă în călătoria pentru a înțelege ce antivirale vor fi cele mai utile”, a spus dr. Greg Polonia, expert în boli infecțioase și director al grupului de cercetare a vaccinurilor Mayo Clinic din Rochester, Minnesota.

Ce este remdesivir?

Remdesivir este o terapie antivirală, gândită să blocheze virusul să se reproducă în organism. Noul studiu nu a furnizat, însă, nicio informație potrivit căreia medicamentul a funcționat efectiv prin reducerea nivelurilor de virus din corpurile pacienților.

Cercetările anterioare la animale au arătat medicamentul, dezvoltat de Gilead Sciences, ar putea trata MERS, un alt tip de coronavirus. De asemenea, a fost promovat pe scară largă ca un potențial tratament pentru Ebola, dar nu a reușit să prezinte niciun beneficiu semnificativ.

Remdesivir a fost folosit ca terapie experimentală pentru prima persoană din SUA diagnosticată cu coronavirus și a părut folositoare.  Acesta a fost administrat altor pacienți foarte bolnavi, ceea ce înseamnă că nu au fost disponibile alte terapii dovedite.

Efecte secundar în tratamentul cu remdesivir

Anomaliile funcționale hepatice ușoare până la moderate au fost observate ca efect secundar în noile cercetări cu remdesivir. Dar nu este clar dacă acele probleme au fost rezultatul medicamentului.

Între timp, Gilead, care a fost implicat în această ultimă cercetare, a început să înscrie până la 1.000 de pacienți pentru studii clinice mai solide pe remdesivir.

„Nu vom avea informații definitive până nu vom avea un proces controlat”, a spus dr. William Schaffner, un specialist în boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt.

Cu toate acestea, rezultatele rămân promițătoare pentru coronavirus care, până în prezent, nu are nicio cură sau tratament dovedit.

Polonia se arată receptivă la tratamentul cu remdesivir, declarând că ar folosi acest tratament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Cât costă, de fapt, o poșetă de lux care se vinde cu 2.600 de euro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Citroen ar putea lansa un SUV coupe accesibil. Cum arată acesta?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Cine este românul arestat în Grecia pentru incendierea unui teren de vegetație
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Putem să moștenim cu adevărat traumele strămoșilor?
×