TRATAMENTUL CU REMDESIVIR poate scădea riscul de deces la bolnavii cu coronavirus. Medicamentul a fost utilizat împotriva EBOLA
Un raport preliminar asupra pacienților cu COVID-19 tratat cu medicament experimental remdesivir sugerează că medicația antivirală poate scădea riscul de deces la pacienții bolnavi grav și poate îmbunătăți starea pacienților care se bazează pe o serie de dispozitive pentru asistență la respirație.
Cercetarea, publicată vineri în The New England Journal of Medicine, a analizat 53 de pacienți cu coronavirus cărora li s-au administrat remdesivir, notează NBCnews.com. Datele publicate ieri, 10 aprilie, în The New England Journal of Medicine, arată că starea a peste două treimi din bolnavi s-a îmbunătățit după administrarea antiviralului.
La majoritatea pacienților – 68% – medicii au reușit să reducă cantitatea necesară de oxigen necesară. Mai mult, 17 din 30 de pacienți care au avut nevoie de ventilatoare au putut să renunțe la acestea. Acest lucru este important, deoarece pacienții cu COVID-19 care au nevoie de ventilatoare pentru o perioadă mai lungă de timp par să aibă mai multe șanse să sufere efecte secundare asupra sănătății și pot avea rezultate mai slabe.
Totuși, cercetătorii avertizează că până la patentarea remdesivir ca remediu anti-COVID mai e cale lungă și medicii trebuie să fie precauți în administrarea substanței la persoanele infectate cu noul coronavirus.
Guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, a declarat săptămâna trecută: „Cu cât ai nevoie de ventilator pentru o perioadă lungă de timp, cu atât este mai mică șansa de a nu fii dependent de acesta”.
Experții în boli infecțioase au fost prudenti, dar optimiști în interpretarea rezultatelor.
„Aș spune că este o informație incrementală și potențial pozitivă în călătoria pentru a înțelege ce antivirale vor fi cele mai utile”, a spus dr. Greg Polonia, expert în boli infecțioase și director al grupului de cercetare a vaccinurilor Mayo Clinic din Rochester, Minnesota.
Ce este remdesivir?
Remdesivir este o terapie antivirală, gândită să blocheze virusul să se reproducă în organism. Noul studiu nu a furnizat, însă, nicio informație potrivit căreia medicamentul a funcționat efectiv prin reducerea nivelurilor de virus din corpurile pacienților.
Cercetările anterioare la animale au arătat medicamentul, dezvoltat de Gilead Sciences, ar putea trata MERS, un alt tip de coronavirus. De asemenea, a fost promovat pe scară largă ca un potențial tratament pentru Ebola, dar nu a reușit să prezinte niciun beneficiu semnificativ.
Remdesivir a fost folosit ca terapie experimentală pentru prima persoană din SUA diagnosticată cu coronavirus și a părut folositoare. Acesta a fost administrat altor pacienți foarte bolnavi, ceea ce înseamnă că nu au fost disponibile alte terapii dovedite.
Efecte secundar în tratamentul cu remdesivir
Anomaliile funcționale hepatice ușoare până la moderate au fost observate ca efect secundar în noile cercetări cu remdesivir. Dar nu este clar dacă acele probleme au fost rezultatul medicamentului.
Între timp, Gilead, care a fost implicat în această ultimă cercetare, a început să înscrie până la 1.000 de pacienți pentru studii clinice mai solide pe remdesivir.
„Nu vom avea informații definitive până nu vom avea un proces controlat”, a spus dr. William Schaffner, un specialist în boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt.
Cu toate acestea, rezultatele rămân promițătoare pentru coronavirus care, până în prezent, nu are nicio cură sau tratament dovedit.
Polonia se arată receptivă la tratamentul cu remdesivir, declarând că ar folosi acest tratament.