Uleiul de măsline este deseori lăudat pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, dar poate prezenta și riscuri, dacă este consumat în exces sau dacă provine din surse „dubioase”.
Uleiul de măsline este benefic pentru reducerea inflamației, protejarea sănătății inimii și promovarea unei stări de bine generale.
Totuși, cel mai evident risc asociat cu uleiul de măsline este chiar calitatea sa. Piața uleiului de măsline este invadată de produse inferioare și contrafăcute.
Unele mărci amestecă uleiul de măsline cu uleiuri mai ieftine, precum cel de soia sau de palmier, pentru a reduce costurile de producție.
Se diminuează calitatea nutrițională a uleiului de măsline și acest produs poate deveni periculos pentru cei cu alergii alimentare, de exemplu, scrie realitatea.net.
Consumul în exces de ulei de măsline poate fi dăunător. O lingură de ulei de măsline conține 119 calorii și 13,5 grame de grăsime. Cei care consumă compulsiv uleiul de măsline riscă să se îngrașe, că aibă mari probleme de sănătate, precum obezitatea și bolile de inimă.
Mai mult, uleiul de măsline nu este mereu cea mai bună opțiune, mai ales dacă discutăm despre coacere. El poate conține compuși precum alheidele, corelați cu inflamații și boli cronice.
Intoleranța sau alergia la uleiul de măsline există și nu poate fi trecută cu vederea. Simptomele pot varia de la erupții cutanate și mâncărime până la probleme gastrointestinale, cum ar fi balonarea, indigestia sau diareea.
Concluzionând, uleiul de măsline are multe beneficii pentru sănătate, dar este esențial să îl consumăm cu măsură, să îl cumpărăm doar din surse de încredere și să nu gătim cu el la temperaturi ridicate.
Uleiul de măsline este considerat, în general, unul destul de scump, considerat mai „nobil” decât cel de floarea-soarelui, rapiță sau palmier.
Însă în ultima perioadă, acesta a ajuns să coste extrem de mult, înregistrând creșteri de 10 euro per litru chiar și în statele care au o tradiție în producția de ulei de măsline.
Sursa foto: Pixabay