Oficialii din Hawaii au arestat în mod greșit un om fără adăpost pentru o crimă comisă de altcineva, L-au închis într-un spital de stat mai bine de doi ani, l-au forțat să ia medicamente și apoi au încercat să acopere greșeala, lăsându-l în libertate.
Poliția l-a confundat pe Spriestersbach cu un alt bărbat, iar de câte ori acesta încerca să explice că nu el este persoana căutată, medicii îl credeau nebun, scrie Insider.
O petiție depusă în instanță luni seara solicita să se renunțe la izolare și să se corecteze dosarele lui Joshua Spriestersbach. Depunerea prezintă situația sa bizară, care a început în 2017. El era fără casă și flămând în timp ce aștepta la o coadă lungă, în afara unui adăpost din Honolulu.
Când un ofițer de poliție l-a trezit, a crezut că este arestat pentru interdicția de a sta sau pe trotuarele publice.
Dar ceea ce nu și-a dat seama a fost că ofițerul l-a confundat cu un bărbat pe nume Thomas Castleberry, care avea un mandat de arestare pentru încălcarea probațiunii într-un caz de droguri din 2006.
Nu este clar cum s-a întâmplat acest lucru, deoarece Spriestersbach și Castleberry nu s-au întâlnit niciodată.
Avocații de la Hawaii Innocence Project au depus luni o petiție prin care susțin că acest caz de identitate greșită ar fi putut fi clarificat – iar Spriestersbach ar fi fost exonerat – dacă poliția ar fi comparat amprentele digitale ale celor doi bărbați.
„Nimeni nu l-a crezut și nu a luat măsuri pentru a-i verifica identitatea și pentru a vedea că dl. Spriestersbach spunea adevărul – nu el era Castleberry”, susțin avocații lui Spriestersbach.
„Mai mult, cu cât Spriestersbach încerca să își dovedească nevinovăția, afirmând că nu el este Castleberry, cu atât medicii îl credeau și mai nebun și îl puneau sub tratament”, au continuat aceștia.
Nimeni nu l-a crezut – nici măcar apărătorii săi publici – până când un psihiatru din spital nu l-a ascultat în cele din urmă.
Tot ce a fost nevoie a fost căutări simple pe Google și câteva apeluri telefonice pentru a verifica dacă Spriestersbach se afla pe o altă insulă când Castleberry a fost inițial arestat, potrivit documentului instanței.
Psihiatrul a cerut unui detectiv să vină la spital, care a verificat amprentele digitale și fotografiile pentru a stabili dacă persoana greșită a fost arestată, iar Spriestersbach a petrecut doi ani și opt luni instituționalizat, se spune în petiție, menționând că nu este greu să se determine Castleberry este încarcerat într-o închisoare din Alaska din 2016.
Spriestersbach a fost eliberat în ianuarie 2020, când autoritățile și-au dat seama că, într-adevăr, nu era el cel căutat. Acum locuiește împreună cu sora sa, în Vermont.