Un bebeluș moare la fiecare 16 secunde în fiecare an. O reducere cu 50% a serviciilor de sănătate din cauza pandemiei va provoca aproape 200.000 de decese în următoarele 12 luni

Un bebeluș moare la fiecare 16 secunde în fiecare an. O reducere cu 50% a serviciilor de sănătate din cauza pandemiei va provoca aproape 200.000 de decese în următoarele 12 luni
Publicat: 08/10/2020, 11:02

Peste 40% din totalul nașterilor mortale apar în timpul travaliului – o pierdere care ar putea fi evitată prin accesul la îngrijiri în timp util și de înaltă calitate

Bebelușii din întreaga lume mor în ritmuri extraordinare, în ciuda câștigurilor obținute cu greu de sănătatea femeilor și a copiilor, a constatat un raport de referință despre nașteri.

Noile cifre arată că, la nivel global, un bebeluș moare la fiecare 16 secunde înainte de a-și trage prima respirație.

Acest lucru echivalează cu aproape două milioane de copii născuți mort în fiecare an, conform primelor estimări comune publicate vreodată de Unicef, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Grupul Băncii Mondiale și Divizia Populației din cadrul Departamentului Afacerilor Economice și Sociale al Națiunilor Unite.

Lipsa accesului la medicamente și îngrijiri, una dintre cauzele deceselor

Multe dintre aceste decese ar putea fi prevenite dacă ar fi fost disponibil accesul la medicamente și îngrijiri, arată raportul.

Și, în timp ce ratele de naștere mortală continuă să producă cea mai mare valoare pentru femeile din țările cele mai sărace și cu cele mai puține resurse din lume, la nivel global se estimează că numărul deceselor  va crește dacă pandemia de coronavirus continuă să perturbe serviciile de sănătate.

„Pierderea unui copil la naștere sau în timpul sarcinii este o tragedie devastatoare pentru o familie, care este adesea îndurată în liniște, dar prea des, în întreaga lume”, a declarat Henrietta Fore, director executiv Unicef.

„Pentru multe dintre aceste mame, pur și simplu nu trebuia să fie așa. Majoritatea deceselor ar fi putut fi prevenite cu o monitorizare de înaltă calitate, o îngrijire prenatală adecvată și un îngrijitor calificat „, a spus ea.

Chiar și înainte ca pandemia să provoace întreruperi critice serviciilor de sănătate, puține femei din țările cu venituri mici și medii au primit îngrijiri în timp util și de înaltă calitate pentru a preveni nașterea mortală.

Mai mult de 40 la sută din totalul nașterilor mortale apar în timpul travaliului – o pierdere care ar putea fi evitată prin accesul la un lucrător sanitar instruit la naștere și intervenții obstetricale de urgență în timp util – dar tragedia nu este resimțită în mod egal.

Aproximativ jumătate din nașterile mortale în muncă au loc în Africa subsahariană și Asia Centrală și de Sud

Defalcat pe regiuni, aproximativ jumătate din nașterile mortale în muncă au loc în Africa subsahariană și Asia Centrală și de Sud, comparativ cu doar șase procente în Europa, America de Nord, Australia și Noua Zeelandă.

În ciuda progreselor înregistrate în serviciile de sănătate pentru prevenirea sau tratarea cauzelor de deces al copiilor, progresele înregistrate în scăderea ratei mortalității au fost lente.

Din 2000 până în 2019, rata anuală de reducere a ratei mortalității la nivel mondial a fost de doar 2,3%, comparativ cu o reducere de 2,9% a deceselor nou-născuților și de 4,3% a mortalității în rândul copiilor sub cinci ani.

„Primirea unui copil în lume ar trebui să fie un moment de mare bucurie, dar mii de părinți de zi cu zi trăiesc tristețe insuportabilă, deoarece bebelușii lor sunt încă născuți”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

În 2019, 39 de țări cu venituri ridicate au avut un număr mai mare de nașteri mortale decât decesele neonatale și 15 țări au avut un număr mai mare de nașteri moarte decât decesele la sugari.

Minoritățile etnice din țările cu venituri mari sunt, de asemenea, mai expuse riscului nașterii și al complicațiilor sarcinii – în Marea Britanie femeile de culoare sunt de cinci ori mai susceptibile de a muri în timpul travaliului decât femeile albe.

În Canada, populațiile inuite au rate de naștere mortală de aproape trei ori mai mari decât restul Canadei, în timp ce femeile afro-americane din Statele Unite ale Americii prezintă un risc de două ori mai mare decât în ​​cazul femeilor albe, potrivit raportului.

Și chiar și în condițiile cu venituri mici și mari, ratele de naștere mortală sunt mai mari în zonele rurale decât în ​​zonele urbane.

În sudul Nepalului rural, unde majoritatea nașterilor au loc acasă fără un însoțitor calificat, rata mortalității este cu 30 până la 50 la sută mai mare decât în ​​regiunile urbane, unde frecvența calificată este mai frecventă.
Odată cu povara adăugată a pandemiei de coronavirus, experții avertizează că povara deceselor nou-născuților poate crește doar.

Se anticipează că o reducere cu 50% a serviciilor de sănătate din cauza pandemiei va provoca aproape 200.000 de nașteri mortale suplimentare în 117 țări cu venituri mici și medii în următoarele 12 luni

Aceasta corespunde unei creșteri generale a numărului de nașteri moarte cu 11,1%.

Din acest număr, modelarea cercetătorilor de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, a arătat că 13 țări ar putea observa o creștere cu peste 20% a nașterilor moarte în aceeași perioadă de 12 luni.

„Aceste cifre șocante demonstrează amploarea provocării și impactul de anvergură al pandemiei Covid-19”, a adăugat Joanna Rea, directorul de avocatură al Unicef.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Certificat obligatoriu de la 1 decembrie. Anunț pentru românii cu mașini second-hand
Locul din România lăsat cu blestem. Cine îl vizitează are parte de minuni şi tămăduire
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un program revoluționar de Inteligență Artificială „citește” genele tumorilor dintr-o simplă imagine