Un bolnav din Brazilia devine prima persoană din lume care este „vindecată” de HIV
Un brazilian în vârstă de 35 de ani care a intrat în remisiune pe termen lung după ce a fost tratat în decursul unui an de zile cu un cocktail de medicamente..
Oamenii de știință brazilieni spun că bărbatul nu mai prezintă semne de infecție după ce a luat un cocktail puternic de medicamente. Dar rezultatele preliminare trebuie confirmate.
Ar putea reprezenta prima remisie pe termen lung a HIV, fără un transplant de măduvă
Bărbatul care a fost testat HIV pozitiv în 2012 a fost tratat cu o bază de terapie antiretrovirală sau ART care a fost crescut cu antiretrovirale suplimentare, plus un medicament numit nicotinamidă (o formă de vitamina B3), potrivit Epoca.
Pacientul brazilian neidentificat nu a prezentat semne de infecție cu HIV persistentă în testele de sânge care detectează virusul, potrivit cercetătorilor de la prestigioasa Universitate Federală din Sao Paulo, de cercetare. Nu pare să aibă nici anticorpi detectabili împotriva virusului.
„Deși acesta este încă un caz izolat, ar putea reprezenta prima remisie pe termen lung a HIV” fără un transplant de măduvă, au spus oamenii de știință. Ei au prezentat rezultatele la SIDA 2020, o conferință medicală anuală care a avut loc aproape săptămâna aceasta din cauza pandemiei coronavirusului.
Tratamentul său intensificat a fost oprit după 48 de săptămâni, iar cercetătorii care și-au lansat rezultatele la conferința virtuală a Societății Internaționale pentru SIDA din această săptămână au spus că pacientul a petrecut acum mai mult de 57 de săptămâni fără tratament HIV și a continuat să testeze anticorpi HIV negativi.
Dr. Ricardo Diaz de la Universitatea din Sao Paulo din Brazilia, care a condus studiul, a declarat că „încearcă să trezească virusul” și să stimuleze capacitatea sistemului imunitar de a-l clarifica odată ce ar fi ieșit din ascunzătorul său.
„Nu putem căuta în întregul corp, dar în funcție de rezultatele noastre, nu avem celule infectate.”
„Cred că este foarte promițător. Acest pacient ar putea fi vindecat, dar va dura mai mult pentru a afla.“
Profesorul Sharon Lewin, specialist HIV și boli infecțioase la Universitatea din Melbourne, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că lipsa de anticorpi a pacientului a fost semnificativă.
„Când o persoană este infectată cu un virus, creează anticorpi. Și anticorpii nu se mișcă, chiar și atunci când sunteți pe tratament și nu există nicio încărcare virală detectabilă. Dar a arătat că nu are anticorpi care să-i susțină recuperarea.
„Este interesant, dar este greu de știut cât de important este într-un singur caz. Aș dori, de asemenea, să știu ce s-a întâmplat cu ceilalți pacienți.”
În ultimii ani, numai doi bărbați numiți pacienți „Berlin” și „Londra” par să fi fost vindecați de boală după ce au suferit un transplant de măduvă osoasă cu risc ridicat, pentru a trata cancerul.
Peste 75 de milioane de persoane au fost infectate de la începutul epidemiei de SIDA în anii ’80. De asemenea, au murit 33 de milioane de oameni din cauza virusului.