Prima pagină » Diverse » Un nou studiu arată cât de grave sunt efectele COVID-19: Unii bolnavi și-ar putea pierde definitiv simțul mirosului

Un nou studiu arată cât de grave sunt efectele COVID-19: Unii bolnavi și-ar putea pierde definitiv simțul mirosului

Un nou studiu arată cât de grave sunt efectele COVID-19: Unii bolnavi și-ar putea pierde definitiv simțul mirosului

Un nou studiu arată că persoanele bolnave de coronavirus și-a putea pierde definitiv simțul mirosului din cauza efectelor pe care le are virusul SARS-CoV-2 asupra unor celule.

Oamenii de știință încearcă să găsească răspunduri la întrebarea de ce își pierd simțul mirorusului sau al gustului bolnavii de COVID-19 și să analizeze modul în care virusul atacă organismul uman.

Într-un nou studiu este sugerat faptul că noul virus ar putea distruge celule importante care susțin celulele nervoase responsabile cu transmiterea mirosului către creier, potrivit Gizmodo.

De menționat este faptul că pierderea parțială sau totală a mirosului, numită anosmie, este cauzată ocazional de mai multe feluri de infecții respiratorii, inclusiv cea cauzată de SARS-CoV-2.

Dovezi recente arată că anosmia prezice cu mai mare acuratețe noul coronavirus decât celelalte simptome cunoscute, precum febra și tusea uscată.

COVID-19 nu ar ataca celulele nervoase, ci celulele care le susțin

Modul în care COVID-19 duce la anosmie este un adevărat mister. Acest nou studiu, publicat în Science Advances în weekend, este una dintre primele încercări de a descoperi acest lucru.

Cercetătorii au analizat celulele care se găsesc cavitatea nazală, inclusiv cele din regiunea superioară a nasului unde se află nervul olfactiv. Nervul olfactiv este alcătuit din mai multe fibre nervoase care sunt primele care primesc informații despre mirosurile din lumea exterioară, prin intermediul receptorilor care reacționează la diverșii compuși chimici pe care îi cunoaștem ca mirosuri. Aceste fibre trimit apoi aceste informații la creier, unde sunt procesate.

În zona țesutului în care este situat nervul olfactiv, cercetătorii au descoperit că celulele au prezentat două proteine ​​cheie pentru coronavirus, ACE2 și TMPRSS2. Virusul păcălește receptorii pentru aceste proteine ​​pentru a intra și infecta celulele noi. Dar alte experimente au arătat că, în mod surprinzător, nu celulele nervoase prezentau ACE2; ci celule care le susțineau. Concret, două tipuri de celule non-nervoase: celulele sustentaculare, care susțin fizic și furnizează energie nervilor olfactivi, și celulele bazale, celule stem care înlocuiesc celulele deteriorate din acea zonă.

Pierderea simțului de miros ar putea fi permanentă pentru unii bolnavi

„Descoperirile noastre indică faptul că noul coronavirus schimbă simțul mirosului la pacienți nu prin infectarea directă a neuronilor, ci prin afectarea funcției celulelor de susținere”, a declarat autorul principal al studiului, Sandeep Robert Datta, neurobiolog la Harvard Medical School, într-un comunicat.

Este o surpriză, deoarece alți viruși care provoacă anosmia, inclusiv alte coronavirusuri, tind să infecteze în mod direct celulele nervoase olfactive. În mod ideal, aceasta ar putea fi și o veste bună pentru supraviețuitorii coronavirusului, deoarece deteriorarea indirectă a procesului de miros ar trebui să fie mai puțin probabil să conducă la o pierdere pe termen lung a mirosului, au susțin autorii.

De asemenea, confirmă alte dovezi care sugerează – creierul este rareori atacat direct de coronavirus. Dar este încă prea devreme pentru a exclude faptul că nervul olfactiv nu poate fi rănit definitiv de COVID-19 (una dintre teoriile autorilor este că deteriorarea acestor celule de sprijin este suficientă pentru a ucide celulele nervoase olfactive). Există raportări despre persoane care încă nu au simțul mirosului mult timp după ce infecția inițială a dispărut.

Chiar dacă doar unele persoane care suferă de suferă de anosmie de lungă durată, există în continuare o mulțime de supraviețuitori care au fi putut suferi consecințe grave. După unele estimări, oriunde de la o treime până la două treimi din persoanele cu simptome de covid-19 prezintă anosmie.

„Anosmia pare un fenomen curios, dar poate fi devastatoare pentru oamenii care sunt afectați de ea. Poate avea consecințe psihologice grave și ar putea fi o problemă majoră de sănătate publică dacă avem o populație în creștere, cu pierderi permanente ale acestui simț”, a punctat specialistul.