Una dintre cele mai secrete și expansive organizații din China, Corpul de producție și construcții din Xinjiang, a fost inclusă pe o listă de sancțiuni din Statele Unite pentru legături cu presupuse abuzuri ale drepturilor omului.
Cunoscută sub numele de XPCC, organizația își desfășoară activitatea în zona Chinei care îi poartă numele, Xinjiang, o regiune autonomă de trei ori mai mare decât Franța, în extremitatea vestică a Chinei, care se învecinează cu Afganistanul, Pakistanul și India, potrivit South China Morning Post.
Mișcarea SUA împotriva XPCC și a filialelor sale cu capital majoritar ar putea fi cel mai mare caz din istoria Oficiului Controlului Activelor Străine, agenția din cadrul departamentului de trezorerie american care aplică sancțiuni financiare, pentru numărul potențial de deținere afectat. Sancțiunile au implicații multiple pentru XPCC, de la sufocarea împrumuturilor bancare până la limitarea exporturilor agricole, precum bumbac și roșii. De asemenea, ar putea să-i amenințe investițiile.
XPCC, care este implicată într-o multitudine de industrii, de la construcții și infrastructură la proprietăți și agricultură, are mize în peste 800.000 de companii și grupuri din 147 de țări, potrivit companiei americane de consultanță și informații comerciale Sayari, care a pregătit un raport asupra conglomeratului structura.
Sancțiunile sunt legate de ceea ce autoritățile chineze numesc tabere de reeducare pentru uiguri locali și alte grupuri minoritare etnice din Xinjiang, dar ceea ce SUA și Națiunile Unite au spus că sunt tabere de internare a forței de muncă care dețin până la 1 milion de oameni. Experții legali au spus că aplicarea sancțiunilor se va confrunta cu provocări din cauza dimensiunii pure a XPCC, supranumită „stat în stat” de către savantul chinez Thomas Cliff de la Universitatea Națională Australiană.
Această descriere pare să se potrivească cu modul în care se vede XPCC. Conform unui raport din 2018 al organizației private, acesta își raportează veniturile ca PIB, înregistrând 5,88 miliarde USD exporturi nete ca parte a PIB-ului său total de 251,5 miliarde de yuani (36,4 miliarde USD). Funcționează ca un guvern în administrarea școlilor, poliției și a instalațiilor de îngrijire a sănătății într-un număr de orașe din Xinjiang pentru angajații săi și familiile lor.
Sancțiunile de la Office of Foreign Asset Control (OFAC) acoperă organizația și actualii și foștii săi oficiali Chen Quanguo, Peng Jiarui și Sun Jinlong. Aceasta le pune pe lista resortisanților desemnați și a persoanelor blocate, care interzice persoanelor sau entităților din SUA să primească sau să furnizeze servicii și proprietăți ale XPCC și ale filialelor sale cu capital majoritar.
Fondată în 1954 de generalul Partidului Comunist Wang Zhen, sub ordinele lui Mao Zedong, XPCC a început ca organizație paramilitară, într-un moment în care minoritatea musulmană vorbitoare turcică, Uygur, alcătuia trei sferturi din populația Xinjiang, potrivit recensământului național din 1953. Inițial, XPCC a angajat în mare parte soldați dezafectați și a fost însărcinat să apere frontierele din nord-vestul Chinei și să dezvolte frontiera prin revendicare a terenurilor agricole și a infrastructurii de construcții, precum drumuri și poduri.
Acesta are acum 14 divizii și peste 170 de regimente și angajați sau sprijină 3,1 milioane de oameni, în mare parte Han chinezi, conform statisticilor guvernamentale. Chinezii Han au reprezentat aproape 40% din populația din Xinjiang, aproximativ 22 de milioane, conform statisticilor.
XPCC este o organizație secretă, iar accesul la operațiunile sale este dificil chiar și pentru cei din China, potrivit savantului Bao Yajun care a scris o lucrare despre XPCC în 2018. Organizația are o structură militară și raportează atât guvernului regiunii autonome Xinjiang Uygur, cât și autoritatea centrală din Beijing.
XPCC s-a confruntat cu provocări precum încetinirea creșterii populației și a afacerilor neprofitabile, dar Beijing a continuat să finanțeze organizația, acoperind peste 90% din bugetul XPCC din ultimii ani, a scris Bao. Acesta a fost din cauza importanței sale pentru guvernarea Xinjiang și a rolului său în inițiativa Belt and Road pentru a extinde comerțul și infrastructura din zonă în Asia Centrală, a spus el.
Un raport din 2018 al proiectului pentru drepturile omului Uygur a declarat că XPCC a colonizat în mod eficient regiunea prin migrația Han la scară largă, demolarea caselor Uygur și suprimarea minorităților religioase prin închiderea moscheilor și școlilor religioase.
Pe fondul agravării tensiunilor dintre China și Statele Unite, Washingtonul a întreprins din ce în ce mai mult acțiuni împotriva organizațiilor și persoanelor chineze pentru abuzuri de drepturile omului. Din octombrie 2019, XPCC i s-a interzis să primească tehnologie sau bunuri americane.
După ce în luna mai a fost adoptat de către Congres, Legea privind politica umană a drepturilor omului Uygur, mai mulți oficiali chinezi și biroul de securitate publică Xinjiang au fost sancționați pentru rolul lor în presupusele abuzuri ale drepturilor omului. Aceștia au inclus Chen Quanguo, șeful principal al Partidului Comunist al guvernului Xinjiang, care supraveghează XPCC, și oficialități cu biroul de securitate publică din regiune. Chen a fost numit ”arhitectul” represiunii asupra minorităților etnice din Xinjiang.
Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a condamnat sancțiunile americane, afirmând, pe 3 august, că XPCC a contribuit semnificativ la unitatea etnică și la securitate.
Spre deosebire de aceasta, Nury Turkel, avocat și avocat pentru drepturile Uygur, care face parte din Comisia americană pentru libertatea religioasă internațională, a declarat că sancțiunile de la XPCC au înștiințat companiile americane despre riscurile etice și legale de a face afaceri în Xinjiang.
Un raport din 2020 al Comisiei americane a Congresului-Executiv asupra Chinei a declarat că companii precum Adidas, Calvin Klein și Campbell Soup sunt suspectate că primesc mărfuri de la furnizori din China acuzați că ar fi folosit muncă forțată.
„Acum, nicio afacere nu poate pretinde ignorarea asupririi de către China a poporului Uygur”, a spus Turkel. „Sperăm că sancțiunile indică altor oficiali chinezi că există costuri asociate cu participarea la represiunea religiei a Partidului Comunist. Lumea urmărește și știm ce oficiali și entități sunt responsabile pentru abuzurile împotriva oamenilor Uygur. ”