Prima pagină » Diverse » Unde sunt folosite gazele naturale?

Unde sunt folosite gazele naturale?

Unde sunt folosite gazele naturale?

Gazele naturale sunt gaze inflamabile, extrase din straturile adânci ale pământului. Sunt adesea asociate cu petrolul, deoarece procesul de formare este similar, însă compoziția celor două este diferită, în gaz găsindu-se o cantitate foarte mare de metan.

Gazul natural acoperă aproape un sfert din necesarul de energie al lumii, însă acest lucru trebuie să se schimbe treptat, în condițiile în care zăcămintele actuale acoperă necesarul pentru o perioada de 67 de ani. Ulterior, va trebui să găsim diverse alte soluții pentru obținerea energiei.

Iată cum se folosesc gazele naturale

Majoritatea oamenilor folosesc gaze naturale pentru încălzire sau pentru prepararea mâncărurilor în bucătărie. Încălzirea cu gaze naturale se remarcă prin prețul scăzut și prin eficiență, fiind o soluție adoptată de majoritatea celor care locuiesc în zone reci. Există, însă, numeroase alte aplicații cum ar fi următoarele:

Producție de electricitate. Electricitatea obținută prin gaze naturale este o energie eficientă, folosită adesea pentru a face tranziția de la formele clasice de producție a energiei către formele ecologice. Evident, cele mai bune soluții pentru mediu sunt cele bazate pe eoliene sau pe panouri solare. Atunci când acestea nu sunt suficiente însă, gazele naturale se remarcă printr-un timp de pornire mic, prin puterea de încărcare/descărcare și prin nevoi tehnici scăzute.

Transport. Există numeroase vehicule care folosesc gaze naturale pentru a se alimenta. Spre deosebire de petrol, alimentarea cu gaz este mai puțin poluantă. Un vehicul cu gaz natural emite cu până la 30% mai puțin CO2 decât unul similar, care funcționează cu motorină sau cu benzină. În general, vehiculele cu gaz sunt utilizate în transportul urban în comun, însă în ultimii ani a început să fie implementat și pe vehicule.

Industrie. Există numeroase procese industriale care folosesc gazul natural drept sursă de căldură. Industria fertilizatorilor, industria farmaceutică, industria plasticului și industria materialelor textile sunt susținute cu ajutorul acestui combustibil. Cu ajutorul gazului se pot efectua acțiuni precum topirea, uscarea, coacerea și finisarea anumitor produse.

Gazul natural este o sursă de energie curată, care susține confortul și viața noastră de zi cu zi. În general, pentru utilizatorii casnici acesta folosește doar pentru încălzire și poate fi utilizat pe baza unui contract cu un furnizor din piața liberă. În România, piața de gaze naturale este liberalizată încă din 2007, așadar, poți alege între mai mulți furnizori. Te poți orienta în funcție de prețul perceput, în funcție de diversele alte oferte pe care le are furnizorul (mulți asigură atât gaze, cât și energie electrică), în funcție de modul în care comunici cu reprezentanții săi și în funcție de părerile altor clienți.

Autor