Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Târgoviște este copleșită de numărul cazurilor de Covid-19. O pacientă a filmat reacția unei asistente care reclamă că nu mai fac față și că se simt epuizați, numărul cadrelor medicale fiind mic, comparativ cu numărul solicitărilor
Un pacient a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Târgoviște, unde a primit rezultatul evaluării sale privind starea de sănătate după 10 ore de așteptare.
„Am ajuns la spital în jur de 9, 9.30, am așteptat, am așteptat, abia la ora 12 mi s-au recoltat sânge pentru analize. La ora 2 mi s-au făcut raze la plămâni și de atunci am așteptat în continuare foarte multe ore, până în jur de ora 10, până am primit un feedback, este inuman să așteptăm atât de mult timp”.
Femeia se simțea rău, iar alături de ea așteptau și alți pacienți. Aceasta a filmat și reacția unei asistente care încerca să-i calmeze pe oameni.
Asistenta le explică pacienților că nu sunt suficiente cadre medicale și locuri în spital:
”Au fost consultați pe scaun afară! Pentru că nu avem unde să îi băgăm! Nu! Nu se bagă înăuntru, asta e regula, asta e protocolul și noi stăm 12-24 de ore aici. Eu de unde să aduc personal?”
”Ar trebui să murim acasă sau aici?”
Asistentă: ”N-ar trebui să muriți nicăieri! Doamnă, nu mai este personal, am mai rămas câteva muște, credeți-ne, suntem toți epuizați și terminați, suntem terminați, credeți-ne…”
Pacienții se plâng că au de așteptat cu orele până când primesc ajutorul necesar. Pe de altă parte, însă, și medicii și asistentele se plâng că sunt aproape epuizați, văd peste 300 de pacienți în nici 24 de ore.
Doctorul Carmen Marcu a declarat pentru ProTV că jumătate dintre doctorii de la unitatea de urgență sunt infectați cu Covid-19, existând riscul unui colaps, în cazul în care situația continuă în același mod, în care cadrele medicale sunt nevoite să evalueze 300 de pacienți zilnic,
“Jumătate din personalul mediu, asistenți, infiermieri, brancadieri au trecut deja prin boală. Din numărul minunat de doctori, adică 7 doctori în urgență, am rămas doar 3, ceilalți sunt bolnavi. Unul dintre colegi este într-o stare destul de dificilă și dacă și noi vom pica și probabil vom pica în momentul în care lucrăm în condițiile acestea, de stres și multă muncă, și din ce în ce mai puțini, clar și noi ne vom îmbolnăvi, în momentul acela se va bloca spitalul”.
În Dâmbovița au fost confirmate până acum 6.385 de persoane infectate cu coronavirus, 1380 dintre numai ultimele 24 de ore. Din păcate, 215 oameni au decedat de la începutul epidemiei, 7 în ultima zi.
La Terapie Intensivă, paturile sunt pline, iar cazurile grave sunt transportate în alte județe.