Cu ocazia vizitei la Bruxelles, primul-ministru Nicolae Ciucă s-a întâlnit și cu Ursula von der Leyen. Printre alte subiecte atinse, premierul României și președintele Comisiei Europene au discutat și despre schimbările din piața energetică așteptate a se produce începând cu 1 ianuarie 2023.
Totodată, Nicolae Ciucă a anunțat că se întoarce la București și cu o veste bună, legată de fondurile ce urmează a fi deblocate de Comisia Europeană.
Întrevederea cu Ursula von der Leyen a fost una fructuoasă, anunță chiar primul-ministru Nicolae Ciucă.
Șeful Executivului a asigurat de angajamentul Guvernului României pentru implementarea coerentă și cuprinzătoare a țintelor și jaloanelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Totodată, prim-ministrul a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU – care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar și al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României.
Pe de altă parte, potrivit Antena 3, Guvernul de la București a fost înștiințat că trebuie să vină cu o nouă ordonanță de urgență în ceea ce privește energia și asta până la finalul lunii noiembrie. Noua OUG va presupune o „semi-reglementare” a prețului la energie, nicidecum reglementarea despre care vorbeau social-democrații, partenerii liberalilor la guvernare.
Astfel, arată Antena 3, pentru consumatorii casnici, schimbările din piață nu vor fi foarte mari – prețuri între 0,68 și 0,80 de lei. În schimb, se va găsi un preț fix și pentru cei 700.000 de consumatori casnici care nu se încadrează la un consum lunar de până în 255 KWh.
Altfel, premierul Nicolae Ciucă a mai precizat că România va primi 2,5 miliarde de euro din fondul de coeziune pentru sărăcie energetică, crearea de locuri de muncă, IMM-uri și persoane vulnerabile.
„Avem o veste foarte bună de la Comisia Europeană, care a disponibilizat 10% din Fondurile de Coeziune. La nivelul întregii Uniuni discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocați pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri și desigur pentru susținerea cetățenilor vulnerabili”, a spus Nicolae Ciucă.
„Comisia Europeană a luat această decizie de disponibilizare de 10% din fondurile politicii de coeziune, respectiv pentru acele fonduri care sunt sub risc de pierdere a banilor. Pentru România înseamnă 2,2 miliarde de euro și sunt 3 tipuri de măsuri care pot fi acordate, respectiv pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile în criza energetică, inclusiv pentru compensarea prețului la energie” – Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene