Grecia este destinația de vacanță preferată a românilor, iar cei mai mulți aleg să facă drumul spre stațiunile elene cu mașina personală. Gândul vine în ajutor celor care își planifică sejurul în această vară oferindu-le câteva informații prețioase.
În primul rând, cât costă un drum cu mașina până în Grecia acum, în 2024.
Bineînțeles, sunt de ajutor și câteva sfaturi despre cum să alegi cel mai bun traseu!
În funcție de destinația aleasă, dar și de localitatea de pornire din România, un drum cu mașina până în Grecia poate însemna parcurgerea unei distanțe de 600 sau 1500 de kilometri. De exemplu, până în Atena, din București, sunt 1200 de km, de aceea este bine de știut care trebuie trebuie urmat.
Cam jumătate din distanța până în stațiunile elene trece prin Bulgaria.
Insula Thasos, preferata românilor, este la doar 600 de kilometri de București. Creta, în schimb, se află la 1500 de km depărtare. Pe ambele insule se poate ajunge doar cu feribotul.
O altă destinație apreciată și căutată de români este peninsula Halkidiki, cu ale ei trei brațe ce parcă simbolizează furca (tridentul) lui Poseidon.
Trebuie spus, însă, că un calcul precis al costului de deplasare depinde foarte mult de zona din care porniți spre Grecia. Și, desigur, de stațiunea aleasă.
Dacă plecați din Satu Mare și aveți ca punct final Creta, distanța totală se apropie de 2000 de kilometri – 1500 pe șosea, restul distanței, pe mare, cu feribotul.
Traversarea mării variază între 35 și 100 de euro de persoană, iar la acești bani se mai adaugă și costul mașinii, care pornește de la aproximativ 70 de euro.
Iată câteva costuri generale, de care toți șoferii trebuie să țină cont, indiferent de destinație.
Cât costă un drum cu mașina până în Grecia acum, în 2024:
Pentru cei mai mulți români, ruta preferată spre Grecia este Giurgiu – Ruse (Bulgaria) – Kulata (Bulgaria) – Kavala (Grecia). Aici, în portul Kavala, drumurile se bifurcă spre oricare dintre zonele populare de mare din Grecia.
Pe de altă parte, românii care pleacă din nordul și vestul țării, pot ajunge în Grecia pe traseul Moravița – Vârșeț (Serbia) – Tabanovce (Macedonia de Nord) – Salonic (Grecia).
SFAT: când porniți de acasă, căutați care sunt punctele cele mai aglomerate de trecere a frontierei și informați-vă în legătură cu „orele de vârf”!
Întotdeauna, cel mai bun traseu este cel mai puțin aglomerat.
Două instrumente foarte bune sunt aplicațiile „Waze” și „Google Maps”, care îți arată care este cea mai rapidă rută, dar și cea mai scurtă.
Atenție mare și la drumurile prin Bulgaria pe timpul nopții! Au fost cazuri cu numeroase incidente neplăcute, de aceea mulți recomandă a se evita tranzitarea Bulgariei noaptea.
CITEȘTE ȘI: