Vapingul – alternativă mai puțin nocivă la fumatul convențional?
Doar în România există peste 5 milioane de fumători, adică peste 30% din populația adultă. Aceste cifre ne plasează în topul fumătorilor din UE, în timp ce segmentul țigărilor electronice, deși în creștere, ne situează la polul opus în statisticile europene. Trecerea la vaping a ajutat milioane de fumători din întreaga lume să reducă semnificativ daunele aduse propriei sănătăți. Despre cum stă România la capitolul vaping, ce reglementări sunt aduse constant legislației în domeniu la nivel internațional, ce ar trebui să facem din punct de vedere legislativ pe plan local și cum funcționează principiul reducerii efectelor nocive, trecând de la fumatul convențional la acest tip de consum, am stat de vorbă cu Ciprian Boboi, președintele cofondator al Asociației Industriei de Vaping din România și fondator al asociației Pan-Europene Independent European Vape Alliance.
Care ar fi definiția corectă, o caracterizare onestă a pieței de vaping din România?
O piață de dimensiuni încă mici, care crește doar moderat de la un an la altul, din cauză că nu avem politici de reducere a riscurilor concentrate pe orientarea fumătorului către alternative mai puțin nocive precum vapatul. Politicile românești de combatere a fumatului sunt mai degrabă radicale, extremiste, pe linia Quit Or Die (te lași sau mori). Este un model bazat pe abstinență, care îndreaptă fumătorii către o alegere binară: fie se lasă de fumat dintr-odată, fie continuă să fumeze. Atâta vreme cât ele vor fi menținute, numărul de fumători din România va continua să crească. Acum el este undeva peste 5 milioane, în timp ce numărul de utilizatori de țigări electronice nu depășește 5% din cel al fumătorilor. Prin comparație, în alte țări europene precum Franța, numărul persoanelor ce vapează a depășit 25% din cel al fumătorilor. Concomitent, în Franța a scăzut prevalența fumatului. În lipsa unor asemenea politici, piața din România va continua să crească încet, iar numărul fumătorilor va rămâne ridicat.
Este această metodă de consum a produselor cu nicotină mai puțin nocivă decât consumul de țigară clasică? Ce spun specialiștii?
Nu există nicio îndoială că țigara electronică este mai puțin nocivă decât țigara clasică. Cine spune că ”vapingul face la fel de mult rău ca fumatul”, fie este neinformat, fie este rău intenționat. Astfel, conform unui studiu major făcut de Public Health England, agenția de sănătate a guvernului britanic, vapatul este cu cel puțin 95% mai puțin nociv decât fumatul, pentru că aceste produse conțin doar o fracțiune din cei peste 7.000 de compuși chimici nocivi, ce pot fi găsiți în țigări. Analiza concluzionează și faptul că aproape toți cei 2,6 milioane de adulți care folosesc țigări electronice din Marea Britanie sunt fumători sau foști fumători, majoritatea utilizând dispozitivele cu scopul de a renunța la fumat sau pentru a nu se întoarce la țigările clasice. Această poziție este împărtășită și de către Centrul pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie, una dintre cele mai importante instituții non-profit pe problema cancerului, care, în documentul său de strategie precizează că dovezile științifice de până acum arată că produsele de vapat sunt mult mai puțin nocive decât fumatul și ajuta fumătorii să reducă fumatul sau chiar să renunțe la acest obicei. Mai exact, persoanele cărora li s-a prescris folosirea produselor de vapat au avut aproximativ 82% mai multe șanse să reușească să renunțe la fumat decât cei care au încercat să renunțe fără niciun ajutor.
Este, astfel, evident că numeroase instituții de stat sau non-profit cu atribuții relevante în domeniul sănătății din întreaga lume susțin rolul pozitiv pe care vapingul îl poate avea în viața fumătorilor, fiind încurajate acțiuni de tipul terapiilor alternative de înlocuire a nicotinei.
Unde ne situăm în prezent ca și legislație privind consumul de produse tip vaping/ țigarete electronică?
Legislația din România este sugrumată, pe de-o parte, de eforturile unor ONG-uri anti-fumat și a unor parlamentari de a pune pe același palier țigările electronice cu fumatul, și pe de alta, de lipsa unei reglementări clare din partea Ministerului Sănătății. Rezultatul? În 2022, conform Eurobarometrului Comisiei Europene, numărul de fumători în România a ajuns la peste 30% versus 28% în 2017, în timp ce media de fumători din UE este de doar 23%, în scădere cu 3% față de 2017. La polul opus, avem țări precum Anglia, unde prevalența fumatului a scăzut până la 12% datorită integrării țigărilor electronice în politicile antifumat sau Suedia, care a ajuns la 5%. Legislația trebuie să introducă o diferențiere clară între tabacul clasic și alternativa mai puțin nocivă, țigările electronice, atât la nivel de preț, cât și de accesibilitate. Altfel, numărul de fumători va continua să crească, deși soluțiile sunt evidente și nu constau în sporirea interdicțiilor, ci în oferirea de opțiuni mai puțin nocive fiecărui consumator.
De regulă, când vine vorba despre subiecte sensibile precum acesta, ne raportăm la contextul global. Cum stau alte țări din Europa la acest capitol în ceea ce privește reglementările legale?
Țări importante din Europa precum Marea Britanie, Franța sau Belgia au o legislație dură în ceea ce privește fumatul și favorabilă la adresa vapatului. Printr-o combinație de restricții la adresa fumatului și prin măsuri de informare și facilitare a accesului la alternative la fumat precum vapatul, ele oferă fumătorilor adulți toate opțiunile necesare pentru a putea renunța la țigări cât mai ușor și fără să aibă excesiv de mult de suferit din cauza sevrajului tabagic. Această poziție este susținută de Consiliul Superior al Sănătății din Belgia, cel mai important organism științific de politici medicale din această țară. Prin intermediul Avizului 9549, un document realizat în 2022 pe baza studiilor de până acum despre țigările electronice, Consiliul precizează că, deși țigara electronică nu este recomandată nefumătorilor, ea este mult mai puțin nocivă decât țigările clasice, constituind o mai bună alternativă la tabac pentru fumători și poate fi folosită ca ajutor atunci când se dorește renunțarea la fumat.
Recent, Comisia Europeană a lansat o consultare publică la nivelul statelor membre, pentru a obține opiniile consumatorilor și tuturor reprezentanților lanțului economic care ar fi afectați de o posibilă revizuire a legislației cu privire la utilizarea și vânzarea produselor cu tutun și nicotină. Care este poziția AIV față de acest subiect?
Este de încurajat faptul că orice cetățean poate să-și prezinte părerea cu privire la inițiativa de reglementare și la oportunitatea dezvoltării produselor alternative la fumat. Și noi,
sociația Industriei de Vaping, țintim către crearea unui cadru de reglementare dezvoltat pe baza informațiilor concrete, a argumentelor științifice, care analizează din punct de vedere al riscurilor, promovând alternative care să reducă potențialele riscuri asociate consumului.
Sper ca și publicul român să-și spună deschis și transparent părerea, vorbind despre implicațiile Directivei privind Produsele de Tutun asupra lor, ca persoane sau ca reprezentanți ai mediului de afaceri. Vocea lor poate ajunge la decidenții de la nivelul CE, o oportunitate de care ar fi ideal să se profite.
Un exemplu de dialog cu efecte reale este cel al Angliei, care a decis folosirea țigărilor electronice în cadrul politicilor de combatere a fumatului ca unealtă mai puțin nocivă și viabilă în cazul reducerii sevrajului tabacic. Astfel, în 11 aprilie anul acesta, pentru a accelera acțiunile de atingere a statutul “fără fumat” până în 2030 – definită ca prevalență a fumatului mai mică de 5%, guvernul Britanic a anunțat recent o inițiativa prin care peste de un milion de fumători din Regat vor primi un kit care conține o țigară electronică și arome, iar femeile însărcinate vor primi stimulente financiare pentru renunțarea la fumat. Este un model ale cărui efecte pot fi văzute și replicate cu succes, pentru binele milioanelor de fumători.
Ce pot face cei din domeniul sănătății publice, mass-media și guvern pentru a ajuta la o mai bună înțelegere a acestui domeniu?
Guvernul, Ministerul Sănătății și mass-media trebuie să înțeleagă că datoria lor, înainte de orice, este față de cetățeanul care are nevoie de educație, informare și soluții concrete pentru a renunța la fumat. Din păcate, de multe ori, acestea preferă să creadă, fără prea multe verificări, diverse afirmații făcute de ONG-urile anti-fumat, devenite brusc ONG-uri anti-vapat, care au uitat că fumatul este marele dușman pentru sănătatea publica. Campaniile lor creează conversații, dar nu țin loc de politici reale în domeniul luptei împotriva tabagismului. Pentru România trebuie să fie un exemplu faptul că autoritățile medicale din țări precum Anglia, Noua Zeelandă, Canada sau Belgia optează pentru educarea populației ținând cont de beneficiile pe care țigările electronice le pot avea în procesul de renunțare la fumat. Din păcate, asemenea programe încă lipsesc în țara noastră, cu consecințe nefaste pentru sănătatea a milioane de români. Într-o perioadă în care fumatul de țigarete a crescut comparativ cu anii precedenți, responsabilii Ministerului Sănătății și Guvernului României nu ar trebui să lase nicio piatră neîntoarsă în încercarea de a găsi soluții pentru reducerea fumatului, mai ales că politicile actuale nu au impactul așteptat. Interesul din partea celor care ar trebui să direcționeze eforturile împotriva fumatului aplicând aceste soluții, pare, momentan, inexistent.
Cum definim fumatul pasiv în cazul utilizatorilor de produse de tip vaping?
Unul dintre marile avantaje ale produselor de tip vaping este tocmai acesta, că el nu produce inhalare pasivă. Fumul produs de țigări conține foarte multe substanțe nocive, rezultate din procesul de ardere, precum gudronul și monoxidul de carbon, ambele fiind cancerigene. Acestea lipsesc total din vaporul emanat de țigările electronice, care este realizat din vaporizarea unui lichid la temperaturi mult mai reduse.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știe un consumator care dorește să facă trecerea de la țigara convențională la produsele de tip vaping?
În primul rând, orice fumător trebuie să știe că pe lângă o voință puternică, țigara electronică este cea mai eficientă metodă de a renunța la fumat, cu o nocivitate mult mai scăzută decât cea a țigării clasice. Odată aleasă această abordare, următorul pas este alegerea kit-ului de start potrivit nevoilor proprii, prin consultarea informațiilor existente, a unui consultant dintr-un magazin specializat sau chiar a unei cunoștințe care a trecut pe țigări electronice. Foarte importantă este alegerea dispozitivului si e-lichidului potrivit, corelat ca nivel de nicotină cu cel al țigărilor clasice pe care consumatorul respectiv le fumează de obicei. Ulterior, nicotina din e-lichid trebuie scăzută gradual, până ajunge la concentrație zero. Și, nu în ultimă instanță, alegerea aromei favorite, de preferință din categoria celor fructate, acestea fiind dovedite ca fiind mai eficiente în procesul de renunțare la fumat.
Material susținut de Asociația Industriei de Vaping