Poliția Română a anunțat, joi seara, într-un comunicat, că, „în urma cooperării internaționale dintre Poliția Română și autoritățile franceze, a fost depistat, reținut și arestat, în Franța, un bărbat, de 46 de ani, bănuit de comiterea unei infracțiuni de omor”. Potrivit surselor GÂNDUL.RO este vorba despre Marius Achim, luptătorul K1, gardă de corp în lumea interlopă și, după unele surse, antrenat în Legiunea Străină. Achim a fost arestat în Franța anul acesta, pe 27 mai, de către poliția judiciară franceză după ce l-a împușcat cu sânge rece pe tânărul hacker Iulian Cezar Oancea, care era în curs de reabilitare după ce executase o pedeapsă pentru fraude informatice.
„Joi seara, 15 octombrie, bărbatul a fost adus în țară, pentru continuarea cercetărilor în cadrul dosarului penal de omor, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău”, se mai precizează în comunicatul IGPR.
Căutat de justiţie în România, bărbatul îşi găsise refugiu în Franţa într-o casă rurală din departamentul Seine-et-Marne. Pentru arestarea lui au fost mobilizate Brigăzile de cercetare şi intervenţie din Creil şi Lille. Marius Achim era căutat din autorităţile române după ce l-ar fi împușcat cu sânge rece, în scara unui bloc, pe tânărul hacker Iulian Cezar Oancea. Asasinatul a avut loc pe 9 martie, anul acesta.
În 2015, pe când era minor, Cezar Oancea a spart conturile mai multor cetățeni români și străini și a comandat pe internet mai multe bunuri. Paguba s-a ridicat la 100.000 de euro.
Ieșit de după gratii dintr-un centru de minori, tânărul începuse o afacere și dorea să-și reabiliteze numele, spun apropiații. Dar tot printre cunoștințele sale se vorbește că ar fi fost înglodat în datorii. Speranța sa ar fi fost într-o afacere de la marginea Bacăului, însă locul ales nu le-a adus câștig nici altor întreprinzători, în ultimii 15 ani.
În ultima vreme, Iulian Oancea dădea semne că ar vrea să scape de trecutul său întunecat, încercând să ducă o viață normală. O perioadă, a fost arbitru într-o ligă inferioară. Acum, se pot bănui conexiuni cu mafia pariurilor, însă meciurile din liga în care a activat nu erau incluse în listele de pariuri.
După unii cunoscuți tânărul ar fi fost înglodat în datorii și executat pentru că nu a returnat banii, după alții pentru că ar fi refuzat să mai intre în încurcături cu infracțiuni informatice. În orice caz, povestea asasinatului a stârnit reacții puternice în rândul opiniei publice.
Asasinul său, Marius Ichim, era cunoscut şi de serviciile de poliţie române pentru ameninţări şi extorcări de fonduri prin violenţă. mai precis, recuperator, în termeni de „după blocuri”.
Marius Ştefan Achim ar fi colaborat patru ani cu „il capo” Ivan, potrivit Adevarul.ro, şi i-a dus sicriul pe umeri la înmormântare, după ce acesta a fost asasinat în plină stradă. În martie 2020, Achim (46 ani) a devenit cunoscut opiniei publice după ce l-a împuşcat mortal, cu patru focuri de armă, într-o scară de bloc din Bacău, pe Iulian Oancea de 22 de ani.
Achim era luptător de K1 şi participa la gale în numele clubului patronat de Ivan, însă era angajat şi ca gardă de corp şi, în plus, era angrenat şi în alte activităţi ale grupării interlope. Relatările din presa sportivă despre competiţiile la care a participat Achim (inclusiv una sponsorizată de Primăria Galaţi, în 2005) arată că acesta era un luptător de condiţie medie, care rareori ajungea în finale.
Colaborarea lui Marius Ştefan Achim cu Marian Ivan a durat din 2003 şi până în 2007 (cu un an înainte ca „il capo” Ivan să fie asasinat în plină stradă de doi rivali, care l-au măcelărit cu săbiile), după care despre luptător nu se mai ştiu prea multe.
A fost prezent însă la înmormântarea mafiotului, fiind printre cei (luptători de K1 – inclusiv Atodiresei – şi mafioţi de primă mână din România, cum ar fi membrii clanului Corduneanu de la Iaşi, Seif de la Bucuresti, Titel Crăcănatu de la Brăila şi Beinur Nuredin de la Constanţa) care au purtat sicriul pe umeri.
Unele informaţii indică faptul că ulterior s-ar fi înrolat în Legiunea Străină, altele că a lucrat pentru o serie de grupări din Bucureşti şi că s-ar fi ocupat şi cu cămătăria, însă este cert că asasinatul de la Bacău l-a readus în prim-plan, iar o serie de piste studiate de anchetatori arată că mobilul asasinatului ar putea fi tocmai un împrumut nereturnat de către victimă.
De cealaltă parte, rudele tânărului asasinat la Bacău au declarat că la mijloc ar fi o cu totul altă situaţie şi că, de fapt, Marius Ştefan Achim ar fi încercat să-l determine pe Iulian Oancea să se reapuce de activităţi ilegale (el fusese condamnat pentru infracţiuni cibernetice şi, cel puţin teoretic, se cuminţise), însă pentru că a fost refuzat, a recurs la violenţă.
Despre Ştefan Achim, presa tabloidă a mai scris că, în decembrie, ar fi împuşcat un alt bărbat, în Capitală, din cauza unei datorii. Victima, care a scăpat cu viaţă, a mărturisit că ar fi fost rănită din cauza unei datorii. Incidentul era anchetat de poliţie, dar suspectul a rămas tot timpul în libertate.