Prima pagină » Diverse » CORONAVIRUS schimbă rădăcinile culturale ale consumului animalelor sălbatice în China

CORONAVIRUS schimbă rădăcinile culturale ale consumului animalelor sălbatice în China

CORONAVIRUS schimbă rădăcinile culturale ale consumului animalelor sălbatice în China

O interdicție strictă asupra consumului și creșterii animalelor sălbatice a fost adoptată vineri în China, ca urmare a epidemiei mortale de coronavirus, despre care se crede că a început în piața de animale sălbatice din Wuhan. Orice încălcare va fi supusă pedepselor administrative, în timp ce cei care constituie infracțiune vor purta responsabilitatea penală în conformitate cu legea. 

Deși nu este clar ce animal a transferat virusul la oameni – liliacul, șarpele  sau pangolina –  a fost sugerat că a fost recunoscută necesitatea monitorizării industriei animalelor sălbatice, pentru a preveni un alt focar.

Însă interzicerea comerțului  cu animale sălbatice poate fi greu de realizat. Rădăcinile culturale ale utilizării animalelor sălbatice din China este adânc dezvoltată, nu doar pentru mâncare, ci și pentru medicina tradițională, îmbrăcăminte, ornamente și chiar animale de companie.

Nu este prima dată când oficialii chinezi încearcă să interzică comerțul cu animale sălbatice. În 2003, civetele – creaturi de tip mongoose – au fost interzise și sacrificate în număr mare, după ce s-a descoperit că au transferat virusul SARS la oameni. Vânzarea șerpilor a fost de asemenea interzisă în Guangzhou după izbucnirea SARS.

Însă această practică nu a fost încheiată, continuându-se să fie consumate animale sălbatice.

Experții în domeniul sănătății publice spun că interdicția este un prim pas important, dar solicită Beijingului să profite de această oportunitate crucială pentru a începe să schimbe atitudinile culturale în China în jurul consumului de animale sălbatice.

Piața de fructe de mare Wuhan din centrul noului focar de coronavirus vinde mult mai mulți „șerpi, câini raci, porci și cerbi decât pești, specii, toate înghesuite în cuști, cot la cot cu cumpărătorii și proprietarii de magazine, conform materialelor obținute de CNN. Unele animale au fost filmate fiind sacrificate pe piață în fața clienților.

Oamenii de știință consideră că noul  coronavirus este probabil răspândit în primul rând la om.

Boala a infectat acum peste 94.000 de oameni și a ucis peste 3.200 în întreaga lume, potrivit CNN.

O barieră semnificativă pentru interzicerea totală a comerțului cu animale sălbatice este utilizarea animalelor exotice în medicina tradițională chineză.  Președintele Xi Jinping a promovat cu tărie anul trecut utilizarea medicamentelor tradiționale chineze, iar industria valorează  aproximativ 130 de miliarde de dolari, acesta declarând că „medicina tradițională este o comoară a civilizației chineze”.

Noua interdicție face o excepție pentru animalele sălbatice utilizate în medicina tradițională chineză.

Potrivit hotărârii, utilizarea faunei sălbatice nu este ilegală în acest sens, însă este „monitorizată strict”. Cu toate acestea, anunțul nu clarifică modul în care va avea loc această monitorizare sau care sunt sancțiunile pentru protecția inadecvată a animalelor sălbatice, lăsând o ușa deschisă abuzurilor.

Într-un studiu publicat de International Health în februarie, cercetătorii americani și chinezi au studiat atitudinile cetățenilor din mediul rural din provinciile din sudul Chinei față de consumul de animale sălbatice, iar potrivit spuselor unui intervievat, oamenii consideră că includerea animalelor sălbatice este benefică.

„Unul dintre prietenii mei a făcut niște supă de șarpe, iar talia mea a devenit mai mică”, a spus un fermier din Guangdong, în vârstă de 67 de ani, pentru intervievatorii studiului.

Autor