VIDEO viral cu noul fel de MÂNCARE preferat al chinezilor. „Suge și aruncă” face furori pe Internet / Tu ai curaj să consumi așa ceva?

Publicat: 22 06. 2023, 09:55
VIDEO viral cu noul fel de mâncare preferat al chinezilor. „Suge și aruncă” face furori pe Internet / Tu ai curaj să consumi așa ceva? / Sursa FOTO: screenshot video

La vremuri grele, fiecare se adaptează cum poate ca să mai reducă din cheltuieli. Chinezii au inventat un nou fel de mâncare și deja mulți se înghesuie să încerce „delicatesa” care face furori pe Internet.

Ce-i drept, deocamdată, produsul este căutat doar pe plan intern, dar nu-i exclus să se ceară și la export.

Pietre prăjite, delicatesă pentru chinezi

Publicația britanică The Guardian scrie că rețelele de socializare au fost asaltate cu videoclipuri în care bucătari prepară pietre prăjite. Este cel mai recent trend în materie, remarcă presa din Regatul Unit.

Pe filmări se văd bucătari care prăjesc pietricele cu usturoi şi ardei iute. Ziua, noaptea, în piețe aglomerate, oriunde se cere, de fapt. Sunt și videoclipuri care înfățișează săteni adunați în jurul unui foc pe care au pus un wok plin cu pietricele aduse dintr-un râu din apropiere.

Acest fel nou de mâncare se numeșe suodiu („suge și aruncă”) și are mare succes pe Internet.

De ce aruncă? Pentru că, după cum se vede pe filmări, mulți clienți care nu știu ce consumă se îngrozesc când simt în gură pietre.

Pe TikTok, un videoclip cu aproape 800.000 de vizualizări prezintă un maestru bucătar care pregătește suodiu. Porția se vinde cu 16 yuani (1,74 lire sterline). „Scump”, au reacționat mulți, aducând ca argumentul faptul că ingredientele pot fi refolosite.

Legenda spune că suodiu se prepară în China de sute de ani, de pe vremea când barcagiii din provincia Hubei (fără ieșire la mare) rămâneau fără animale şi legume pe drumul călătoriei lor de-a lungul fluviului Yangtze. Forțați de împrejurări, de multe ori ei apelau la minerale ca să supraviețuiască.

Însă, pe măsură ce dezvoltarea economică şi vapoarele străine au ajuns în Hubei, popularitatea acestui fel de mâncare s-a stins. Barcagii nu au mai rămas fără provizii, așa că nici suodiu n-au mai gătit.

Totodată, suodiu este legat și de populaţia Tujia, o minoritate etnică originară din lanţul muntos Wuling, aflat la graniţa dintre provinciile Hubei, Hunan şi Guizhou.

Pe un renumit blog culinar din China se arată că pietrele de râu au un gust natural de peşte. Și, dacă sunt prăjite la foc iute, aromele sunt potențate, dând savoare pietricelelor.

Totuși, indiferent de povestea spună, mulţi chinezi încă rămân reticenți la a mânca pietre de râu.

În plus, așa cum unii au semnalat, există și riscul de sufocare.

Altfel, mai în glumă, mai în serios, chinezii au prezis, cu fină ironie, că următoarea tendinţă culinară va avea drept ingredient de bază noroiul.