Virgil Popescu: România devine jucător pe piaţa gazelor naturale/ Exportăm pentru prima dată/ Romgaz negociază achiziția participației Exxon la Marea Neagră

Publicat: 18 11. 2020, 14:36
Actualizat: 18 11. 2020, 15:18
Ministrul Energiei, Virgil Popescu

România se poziționează, în premieră, ca jucător pe piața gazelor naturale, în contextul în care anul acesta s-a făcut primul pas către export. În acest moment, compania de stat Romgaz negociază achiziţia participaţiei pe care americanii de la Exxon o au în proiectul de explorare din Marea Neagră, a declarat miercuri Virgil Popescu, ministrul Energiei, Economiei şi Mediului de Afaceri. Un alt obiectiv este  extinderea activității Romgaz prin construcția unei unități chimice pentru valorificarea superioară a gazului natural.

Subiectul a fost adus în discuție de mai multe ori în cursul acestul an, însă la sfârșitul lunii octombrie, Virgil Popescu a anunțat că Romgaz intenționează să preia tot pachetul deținut de Exxon. Astfel, Romgaz ar urma să exploateze gazele aflate la mare adâncime, în perimetrul Neptun, alături de OMV Petrom care deține cealaltă jumătate din participații.

Guvernul evaluează un scenariu prin care Romgaz să preia întreaga participație a Exxon

“Dacă americanii de la Exxon doresc să iasă din acest proiect de investiţii din Marea Neagră, atunci Romgaz este interesat. În acest moment Romgaz este interesat şi discută să achiziţioneze întregul pachet pe care Exxon îl deţine în explorarea gazelor din Marea Neagră. Romgaz este o companie puternică şi care poate să exploateze cu Petrom în condiţii de egalitate gazele din Marea Neagră”, a reiterat Virgil Popescu, Ministrul Energiei într-o conferinţă de presă susținută miercuri la Romexpo.

„Guvernul evaluează un scenariu prin care Romgaz să preia întreaga participație a Exxon, să vină cu 50% în acest consorțiu, 50% este la Petrom, și împreună să scoată acele gaze din Marea Neagră”, explica acum aproximativ trei săptămâni ministrul Economiei.

Romgaz este deja în negocieri pentru a prelua 50% din proiectul Neptun din Marea Neagră

După ce americanii de la Exxon și-au manifestat intenția de a-și vinde participația sa de 50% din proiectul Neptun din Marea Neagră, mai multe companii și-au manifestat interesul de a prelua participația, alături de OMV Petrom. Pe de-o parte se formase consorțiul compus din compania românească Romgaz, Compania naţională de gaze naturale din Polonia, PGNiG, și OMV Petrom care are drept de preemțiune. Dar, ulterior, din acest consorțiu s-au retras polonezii. Pe de altă parte ar fi și compania rusească Lukoil. Din spusele ministrului, Romgaz este deja în negocieri pentru a prelua 50% din proiectul Neptun.

Virgil Popescu: „Romgaz este o companie cu capacitate de finanțare poate chiar mai mare decat a Petrom”

Ministrul a adăugat că Romgaz are o capacitate de finanțare poate chiar mai mare decât a OMV Petrom. În opinia ministrului, Romgaz se poate implica în mai multe investiții și nu va renunța la unele dintre cele deja anunțate.

„Romgaz este o companie cu capacitate de finanțare poate chiar mai mare decat a Petrom”, a spus ministrul, întrebat cum poate compania să se implice în mai multe investiții.

Recent, Romgaz a anunțat că va participa alături de GSP Power la construcţia unei noi centrale pe gaze cu o putere instalată de 150 de MW şi a unui parc fotovoltaic de 50 de MW, pe terenul actualei centrale de la Halânga, Mehedinţi, ce nu mai funcţionează. Pe lângă aceasta, Romgaz mai vrea să construiască o centrală nouă pe gaze la Mintia. La Galați, vrea să dezvolte o centrală pe baza de gaze naturale, alături de Liberty Galați. Mai vrea să investească și într-o fabrică nouă de metanol.

Mai mult, Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, a anunțat, recent, că Romgaz și Petrom doresc, printr-o acțiune comună, să înființeze prima fermă de producție a hidrogenului din surse eoliene, în zona Dobrogea.

România exportă, în premieră, gaz natural

Ministrul Virgil Popescu a mai precizat, în cursul conferinței de miercuri, că România a făcut un prim pas important pentru a deveni jucător pe piața gazelor naturale.

“Pentru prima dată România face export de gaze naturale pentru că a găsit preţ mai bun în afara ţării. România devine un jucător pe piaţa gazelor naturale, ceea ce ne-am şi propus. Vom face şi deblocarea investiţiilor în Marea Neagră. A fost nevoie de abrogarea OUG 114, am făcut acest lucru”, spune ministrul.

Reamintim că, în sepembrie 2020, din România s-au exportat gaze către Ungaria, prin punctul de la Csanadpalota, potrivit datelor ENTSO-G, Asociația Europeană a Operatorilor de Transport din Europa, citate de economica.net. Importurile s-au făcut în data de 13 septembrie și 14 septembrie și nu sunt extrem de mari (4,75 GWh în acea zi și 5,08 GWh în următoarea).

Reamintim că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, prin Comitetul de reglementare al ANRE, a aprobat, în ședința din 20.05.2020, Ordinul nr. 80/2020 pentru modificarea și completarea Regulamentului de măsurare a cantităților de gaze naturale tranzacționate în România, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 62/2008, care implică încheierea actului adițional la acordul de interconectare dintre cele două state membre Uniunii Europene și punerea unei capacități ferme de gaze naturale, respectiv 1,75 mld. m3/an la dispoziția pieței internaţionale, în cadrul licitației derulate în conformitate cu calendarul ENTSOG din luna iulie a anului curent.

România poate deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, una dintre temele rincipale ale Conferinței digitale LIVE „Energy Now”

„România poate deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, ceea ce îi oferă securitate şi independenţă, dar o poziţionează şi ca partener important în economia negocierilor la nivel european şi global”: aceasta este una dintre temele importante ale momentului care vor fi abordate de principalii actori din domeniu în cadrul Conferinței digitale live „Energy Now”, organizată de Gândul.ro și susținută de partenerii evenimentului, Electrică Furnizare, Nuclearelectrica și Transgaz.

Invitații speciali vor aborda tema energiei în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor, dar și al consumatorilor finali, pe data de 23 noiembrie, de la ora 10:00, în direct pe pagină de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gândul.ro..