Virologul de top din Belgia, Marc Van Ranst, a declarat că a fost sub protecția poliției în urma amenințărilor „tangibile” din partea membrilor extremei drepte.
Potrivit acestuia, el este ținta zilnică de e-mailuri sau mesaje prin Twitter, variind de la „insulte la amenințări”. El a indicat deja în mass-media că nu are nici o teamă și că nu este agresat. Se spune că aceste amenințări provin din cercuri de extremă dreaptă.
Poliția l-a informat în urmă cu trei săptămâni despre „planurile tangibile de a provoca vătămări”, a spus Van Ranst într-un interviu pentru Techmag.ciata de Politico Europe. De atunci, o mașină de poliție îl monitorizează, a spus el, adăugând că a respins o propunere de a avea o mașină de poliție parcată în fața casei sale.
Virologul consideră că amenințările provin din grupuri de extrema dreaptă. Van Ranst folosește în mod regulat social media pentru a critica politicienii de dreapta N-VA și extrema-dreapta Vlaams Belang.
Procuratura din Limburg a deschis o anchetă privind amenințările făcute împotriva virologului Marc Van Ranst,
În ciuda amenințărilor, virologul a spus că nu intenționează să dispară din viața publică. „Teama este un consilier rău, dar, din fericire, am crescut pielea groasă în ultimii ani. Ce este mai mult, de la focarul de pandemie, credința mea în omenire este mai puternică ca niciodată”, a spus Van Ranst.
„În ultimele luni, am văzut atât de multe inițiative minunate din diferite colțuri ale țării care mărturisesc solidaritatea. Acesta este cel mai bun răspuns la polarizarea societății noastre”, am adăugat.
Belgia poate fi la începutul celui de-al doilea val de infecții cu coronavirus după ce a raportat o creștere de 32% a cazurilor săptămânale, deși deocamdată resurgența pare mai localizată decât focarul inițial, au spus vinologii vineri.
Belgia, care a revenit în coronavirus după ce a devenit cea mai grav lovită țară de dimensiuni medii din lume, a raportat zero noi decese legate de COVID-19 în 24 de ore, pe 14 iulie, pentru prima dată de la 10 martie.
Însă Institutul Național de Sănătate Publică Sciensano a declarat vineri că noile infecții au crescut. În perioada 7-13 iulie, țara a înregistrat o medie de 114,7 cazuri noi de COVID-19 confirmate pe zi, cu o creștere de 32% față de săptămâna precedentă, citează swissinfo.ch
Acest lucru a fost încă semnificativ sub cele 1.600 de cazuri noi zilnice pe care țara a înregistrat-o în vârful pandemiei.
„Cu cele mai recente numere și creșterile recente ale cazurilor confirmate, puteți vedea clar că ne aflăm la începutul unui al doilea val”, a declarat virologul Marc Van Ranst la Radio 1 din Belgia.
Cu toate acestea, Yves van Laethem, un purtător de cuvânt al ministerului belgian al sănătății, a declarat pentru radiodifuzorul belgian RTBF că perspectiva unui al doilea val pare să fie localizată în anumite provincii deocamdată. Vorbind cu ziarul Le Soir, virologul Marius Gilbert a făcut ecou în acest sens, adăugând că ratele de transmisie rămân relativ mici.
Așa-numita rată de reproducere a infecțiilor cu COVID-19, care arată numărul mediu de infecții cauzate de fiecare persoană cu virusul, a crescut în Belgia la peste 1 pentru prima dată de la apogeul pandemiei din 4 aprilie.
Ministrul Sănătății, Maggie de Block, a declarat, vineri, că „numerele nu sunt bune” și a invitat belgienii să respecte regulile de distanțare socială.
Premierul Sophie Wilmes a amânat săptămâna aceasta o reducere suplimentară a regulilor privind adunările sociale după ce au urcat infecțiile și a spus că nu poate exclude reintroducerea blocajelor în zonele cele mai afectate.
Guvernul se va întruni pe 23 iulie pentru a discuta răspunsul său la ridicarea cazurilor noi.