Deputatul liberal Ovidiu Raețchi a depus vineri, la Camera Deputaților, o inițiativă legislativă privind reglementarea modalității de acordare a „Voucherelor de lectură”, bilete de valoare pe care elevii ar urma să le primească lunar pentru achiziția de cărți în librării și în magazinele on-line. Potrivit textului legislativ, valoarea unui voucher ar fi de 20 de lei lunar, impactul bugetar estimar fiind de 63,9 milioane de euro anual.
„România se regăsește în stânjenitoarea poziție de codașă a Europei în privința pieței de carte, o consecință naturală a unui obicei regretabil – 93,5% din cetățenii români nu cumpără nici măcar o carte pe an”, arată deputatul liberal în expunerea de motive.
Acest dezinteres structural față de lectură, explică deputatul, are ca urmare nu numai creșterea fenomenului de analfabetism funcțional la scară largă, ci și restrângerea numărului de profesioniști care activează în domeniul cultural, numai 1,6% din totalul angajaților din România. Totodată, această situație creează un dezavantaj major pentru tinerii care urmează să își înceapă cariera, în noua economie a cunoașterii.
„Sper ca partidele parlamentare să se solidarizeze în încercarea de a înlătura neajunsurile domeniului educației, devenit, în ultimii ani, una dintre principale vulnerabilități ale României”, spune Raețchi.
„Utilizând aceste tichete, elevii români vor putea achiziționa cărți atât din librării, cât și din magazinele on-line. Voucherul de Lectură este, în esență, un instrument cu dublă utilitate – de educație financiară, cu potențialul de a redirecționa interesul copiilor spre o sursă fundamentală de cultură, și economică, stimulând vânzările de carte și revitalizând piața de carte din România care, în prezent, se află într-o situație critică”, arată deputatul liberal într-un comunicat de presă.
„Problemele cu care se confrunta piața de carte din România au fost exacerbate considerabil de măsurile de urgență adoptate în contextul pandemiei Covid-19, conducând până la închiderea librăriilor. În această perioadă, piața de carte din România părea să se îndrepte spre un colaps – o scădere de peste 80% a vânzărilor”, explică deputatul PNL.
Inițiative legislative, precum pachetul legislativ „Pactul pentru Carte”, „Anul Lecturii” și, în completare, „Voucherul de Lectură” au potențialul de a revitaliza piața de carte și de a stopa degradarea consumului de carte și cultură.