Zarzavatul la ceaun. REȚETA mănăstirească cu legume care rezistă câțiva ani, în borcane
Zarzavatul preparat la ceaun reprezintă una dintre rețelele mănăstirești care pot fi savurate oricând. Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic din județul Argeș precizează că acest preparat, depozitat în borcane, poate rezista un timp îndelungat. Iată ce presupune rețeta!
Rețeta a fost preparată în Grădina Maicii Domnului și conține mai multe tipuri de legume, roșii și condimente. Este o rețetă a Mănăstirii Slănic ce poate rezista ani buni, dacă este depozitată corespunzător în borcane. Se poate prepara simplu și rapid, dacă respecți rețeta îndeaproape.
Vezi și TOP 10 preparate grecești de încercat. Bucătăria grecească, o adevărată „comoară a Europei”
Zarzavatul la ceaun, o rețetă mănăstirească ce poate rezista ani buni, în borcane
Pentru a prepara zarzavatul la ceaun, vei avea nevoie de mai multe ingrediente. Printre acestea se numără 3 kilograme de roșii, ardei capia, țelină, morcovi, dar și mai multe condimente. Iată ingredientele necesare:
- 3 kilograme de roșii;
- o jumătate de kilogram de ardei capia;
- o jumătate de kilogram de morcovi;
- o jumătate de kilogram de țelină;
- 3 linguri de sare;
- pătrunjel;
- busuioc uscat;
- frunze de țelină;
- usturoi;
- cimbrișor uscat;
- oregano uscat;
- turmeric;
- 1 bucată de ardei iute;
- busuioc proaspăt.
Cum se prepară zarzavatul la ceaun? Pentru ca rețeta mănăstirească să fie delicioasă, trebuie să se respecte trei pași – preparatul legumelor, fierberea legumelor (30 de minute) și depozitarea în borcane sterilizate. Roșiile se curăță, apoi se toacă mărunt și se adaugă într-un tuci. Legumele pot fi date prin răzătoare și puse la fiert, în tuci, fiind asezonate cu diverse condimente. Preparatul trebuie să aibă 70% suc de roșii. După ce compoziția este turnată în borcane, acestea trebuie să stea acoperite în cămară, timp de 24 de ore. Preparatul poate rezista câțiva ani, dacă depozitarea în borcane se va face într-un mod corespunzător.
Sursă foto: capturi video Trinitas TV