Prima pagină » Diverse » Zeci de bolnavi de cancer stau la cozi în frig/ Deputatul Emanuel Ungureanu, revoltat din cauza expunerii bolnavilor: „Ce face statul român acum cu aceşti bolnavi se numeşte crimă colectivă”

Zeci de bolnavi de cancer stau la cozi în frig/ Deputatul Emanuel Ungureanu, revoltat din cauza expunerii bolnavilor: „Ce face statul român acum cu aceşti bolnavi se numeşte crimă colectivă”

Zeci de bolnavi de cancer stau la cozi  în frig/ Deputatul Emanuel Ungureanu, revoltat din cauza expunerii bolnavilor: „Ce face statul român acum cu aceşti bolnavi se numeşte crimă colectivă”

Pacienţii Institutului Oncologic din Cluj-Napoca stau luni dimineaţă la cozi de zeci de metri în afara spitalului, în frig, fără respectarea distanţei de 1,5 metri între ei. 

Emanuel Ungureanu scrie pe Facebook că, în plină epidemie de coronavirus, bolnavii de cancer sunt cei mai expuşi infectării.Acesta publică pe Facebook imagini cu cozile.

„Cozi de zeci de metri la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, azi dimineaţă (luni-n.r.), de la ora 7! Pacienţii cu cancer stau cu orele de dimineaţă la cozi infernale, în frig pentru a primi tratamentul de care depinde supravieţuirea lor. În plină criză COVID-19 aceşti bolnavi sunt cei mai expuşi infectării. Nu poate fi vorba de distanţare socială aici, nu se respectă cei 1,5 metri între bolnavi. Jandarmii sunt uluiţi de suferinţa oamenilor şi nu sunt capabili să ia măsuri. Ce face statul român acum cu aceşti bolnavi se numeşte crimă colectivă”, scrie Ungureanu.

Deputatul a cerut Guvernului să emită online reţetele pentru bolnavii de cancer, să desfiinţeze temporar cardurile de sănătate şi să valideze consultaţii telefonice şi servicii de telemedicină.

De asemenea, Ungureanu a propus Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate eliberarea de către casele de asigurări din judeţe a documentelor pentru pacienţii oncologici în format electronic, eliberarea online a reţetelor pentru terapiile orale care nu necesită examinări imagistice sau de laborator de evaluarea a răspunsului la tratament, fără cardul de sănătate sau pe baza adeverinţei de asigurat.

„Acest tip de serviciu trebuie însoţit de documentarea unei discuţii cu pacientul, telefonic sau pe Skype, FaceTime, din care să reiasă că pacientul poate continua tratamentul”, a explicat Emanuel Ungureanu.

Conducerea Institutului Oncologic „Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca nu a putut fi contactată.

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a declarat, în schimb, că la coadă stau şi pacienţi noi, dar şi cei care vin la control, tratament, consultaţii.

„Se întâmpla la fel şi până acum, doar că, nefiind situaţia COVID-19, oamenii erau înăuntru. Acum se face triajul în cele 2 corturi din faţa Institutului Oncologic a putea identifica persoane cu simptome şi a nu-i amesteca cu ceilalţi pacienţi. S-au luat toate măsurile posibile de fluidizare, având în vedere numărul foarte mare de pacienţi”, a spus Abrudean.

Autor