Pe data de 30 aprilie se vor împlini 193 de ani de la apariția infanteriei române moderne, iar istoricul Alexandru Cristian își manifestă speranța că, în scurt timp, va apărea o nouă istorie scrisă a Infanteriei Române.
Ultima istorie a infanteriei române, precizează Alexandru Cristian, a fost editată și coordonată de regretatul general Dan Ghica Radu (1955-2021), șef al Statului Major al Forțelor Terestre, în perioada 17.03.2009 – 16.01.2011, și a apărut în anul 2010, fiind intitulată Infanteria Română -180 de ani.
”Data de 30 aprilie și anul 1830 au intrat în istoria armatei române ca data la care a luat naștere infanteria română modernă. În aceea dată s -a hotărât înfiinţarea, în Ţara Românească, a 6 batalioane de pedestrime şi 6 escadroane de cavalerie.
Din aceste structuri s-au constituit ulterior 3 regimente mixte, dislocate la Bucureşti, Ploieşti şi Craiova. În acelaşi an, în Moldova s-a înfiinţat un batalion de infanterie şi un escadron de cavalerie, din care, ulterior, s-a înfiinţat primul regiment mixt, dislocat la laşi”, spune istoricul Alexandru Cristian.
”Bazele moderne ale celor pe care astăzi le numim forţele terestre, au fost constituite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fiind puternic influenţate de Unirea din 1859, dintre Ţara Românească şi Moldova. Reformele iniţiate de domnitorul Alexandru loan Cuza, inclusiv în domeniul militar, au reconfigurat profund instituţia militară. Astfel, infanteria, arma de bază, a fost organizată în şapte regimente, constituite fiecare din două batalioane a câte patru companii. În același timp au fost dezvoltate și celelalte arme, cavaleria și artileria”
Alexandru Cristian
Generalul de divizie Ioan Emanoil Florescu a avut un rol crucial și fundamental în cadrul procesului de modernizare al oștirii, mai spune istoricul Alexandru Cristian, după unificarea celor două principate.
În cadrul procesului de modernizare a oştirii, după unificarea armatelor principatelor române – consecinţă a unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 -, un rol important l-a avut generalul Ioan Emanoil Florescu (1819 – 1893).
”El s-a afirmat ca principal colaborator al domnitorului Alexandru loan Cuza în reorganizarea Armatei Române. Generalul Radu Rossetti scria despre inovatorul general Ioan Emanoil Florescu că «nu este capitol din alcătuirea noastră militară care să nu poarte la începutul său pecetea lui Florescu».
Războiul de Independență și cele Două Războaie Mondiale au fost cruciale pentru definirea rolului istoric al Infanteriei Române”, punctează istoricul.
”După anul 1989, infanteria română a reprezentat un puternic vector de promovare al armatei române în spațiul euroatlantic”
Această armă a plătit cel mai scump și greu preț în lupta pentru făurirea statului român de astăzi. După anul 1989, infanteria română a reprezentat un puternic vector de promovare al armatei române în spațiul euroatlantic.
”Voi aminti aici pe scurt câteva unități care au scris pagini de istorie militară în teatrele de operații din străinătate: Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab – „Scorpionii Roșii”-, Batalionul 812 Infanterie BISTRIŢA – „Şoimii Carpaţilor”. , Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” , Batalionul 341 Infanterie „Rechinii Albi, : Batalionul 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Soverth”, ) Batalionul 151 Infanterie „Lupii Negri” Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, Batalionul 300 Infanterie „Sfântul Andrei ”, Batalionul 30 Manevră „Dragoslavele”, Batalionul 265 Poliție Militară „Tudor Vladimirescu” și alte unități de infanterie. În cadrul acestor unități au lucrat ofițeri, subofițeri, maiștri militari și personal civil care nu trebuie uitat pentru că fiecare a pus la umărul la ceea ce astăzi reprezintă Infanteria Română Modernă”, mai spune istoricul Alexandru Cristian.
”Trebuie să amintim și Centrul de Instruire Manevră “Sfântul Constantin Brâncoveanu” – Făgăraș, centru care a preluat istoricul și tradițiile Școlii de Tragere a Infanteriei înființate la data de 1 aprilie 1906. Deși de-a lungul istoriei cazarma a fost mutată iar învățământul a evoluat trebuie subliniat că misiunea inițială a Școlii nu s-a schimbat, perfecționare cadrelor militare în arma infanteriei”
Alexandru Cristian
Marele istoric român Nicolae Bălcescu, în studiile sale, militare afirma că armata română a fost prima armată regulată din istoria Europei.
Primele formațiuni regulate pedestre și de cavalerie, completează Alexandru Cristian, au apărut în timpul domnitorului Mircea cel Mare sau cel Bătrân.
”Armata română și-a demonstrat vitejia de-a lungul istoriei. Prețul cel mai scump viața a fost plătit de zeci de generații de ostași români care au luptat pentru făurirea statului român așa cum îl cunoaștem astăzi”, încheie istoricul.
Citește și: