Când se măresc redevențele pe exploatarea resurselor? Orban: Acest slogan riscă să creeze efectul contrar
Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, la Gorj, ca răspuns la întrebarea presei, că orice discuție privind stabilirea nivelului redevențelor trebuie să țină cont de conjunctura economică, de interesele României, dar trebuie să ia în calcul și riscul pierderii investitorilor.
Prezent la darea în funcțiune a unui obiectiv de investiții realizat de Transgaz în Gorj, premierul a fost întrebat când vor fi mărire redevențele pentru exploatarea resurselor naturale. „Noi nu putem fixa redevențe fără să ținem cont de tot ceea ce înseamnă piața mondială, să ținem cont de legislația european, să ținem cont de tipul de taxare care este practicat de celelalte țări”, a răspuns premierul jurnaliștilor prezenți la declarațiile din timpul vizitei la darea în funcțiune a obiectivului de investiții Stația Turbocompresoare Bibești, realizat de Transgaz, inclus în proiectul BRUA, Faza 1.
„Trebuie să găsim un echilibru între nevoile efective pe care le are România”
„Acest slogan cu mărirea redevențelor pentru a crește veniturile riscă să creeze efectul contrar, pentru că orice investitor, orice companie care este implicată în procesul de exploatare a resurselor naturale în momentul în care ia decizia să susțină o investiție ține cont și de sistemul de taxare care există în România. Ce pot să vă spun comparativ cu sistemul de taxare din alte țări e că România nu are „un paradis fiscal”, ca să spun, ci, dimpotrivă, avem un sistem de taxare chiar ușor peste media taxărilor din alte țări europene”, a completat premierul.
„Noi trebuie să găsim un echilibru între nevoile efective pe care le are România de dezvoltare – și cel mai important lucru pentru România este să ne dezvoltăm economic – iar această dezvoltare economică, sigur, trebuie să aibă ca suport toate proiectele de investiții care sunt necesare să asigure suportul acestei dezvoltări. Ca atare, orice discuție legată de nivelul redevențelor sau de alte taxe trebuie să fie rațională și să fie dictată de conjunctura economică și de interesele pe care le are România”, a conchis Ludovic Orban.