China, lovită în plin! Criza sticlei, efect de bumerang pe piața energiei fotovoltaice
Lovitură dată planurilor Chinei referitoare la tranziția spre o energie curată. Cel mai mare fabricant global de panouri fotovoltaice avertizează că o criză de sticlă duce la majorarea costurilor şi întârzie producţia de noi panouri. În acest caz, Beijingul are cel mai tare de suferit, notează Bloomberg.
Din luna iulie încoace, preţurile la sticla care acoperă panourile fotovoltaice au crescut cu 71%.
Panourile bifaciale, mai multă electricitate cu mai multă sticlă
Producătorii se chinuie să facă faţă cererii însă acest deficit vine tocmai într-un moment în care industria fotovoltaică trece la panouri bifaciale, care produc mai multă electricitate, dar au nevoie şi de mai multă sticlă.
Companiile chinezești, ca Longi Green Energy Technology Co., au cerut Guvernului de la Beijing să răspundă la această situaţie prin aprobarea construcţiei de noi uzine. În caz contrar, avertizează că preţurile vor creşte, ceea ce riscă să facă energia produsă de panourile fotovoltaice mult prea scumpă. „Dacă producătorii de energie vor considera proiectele fotovoltaice drept nerentabile, atunci vor amâna investiţiile în noi proiecte, ceea ce va conduce la diminuarea cererii. Dacă producătorii de sticlă vor continua să majoreze preţurile, profiturile înregistrate de centralele fotovoltaice vor scădea sub un nivel acceptabil, în absenţa subvenţiilor guvernamentale”, a reacționat Charles Jiang, director la Longi, cel mai mare producător mondial de panouri fotovoltaice.
Anterior, sticla reprezenta 10% din costul total de producţie al panourilor fotovoltaice, dar acum a ajuns la 20%, cu perspective spre a crește la 30% în 2021!
Cererea de sticlă venită din partea industriei fotovoltaice a crescut şi ca urmare a trecerii la panouri bifaciale, la care ambele feţe ale panoului sunt acoperite de celule fotovoltaice.