Prima pagină » Economie » Cîțu: Pachetul de susținere a economiei va ajunge la 7% din PIB până la finalul anului. La cât se ridică cheltuielile legate direct de COVID-19

Cîțu: Pachetul de susținere a economiei va ajunge la 7% din PIB până la finalul anului. La cât se ridică cheltuielile legate direct de COVID-19

Cîțu: Pachetul de susținere a economiei va ajunge la 7% din PIB până la finalul anului. La cât se ridică cheltuielile legate direct de COVID-19
INS: Produsul Intern Brut al României s-a ridicat anul trecut la 1.409 miliarde lei preţuri curente, în creştere faţă de anul 2021 (FOTO: Shutterstock)

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, duminică, printr-o postare pe contul de Facebook, că pachetul de susținere a economiei o să depășească 7% din PIB până la finalul anului, detaliind destinația banilor injectați suplimentar de guvernul liberal.

„Fără precedent în România! Pachetul de susținere a economiei o să depășească, ATENȚIE, 7% din PIB până la finalul anului. Deja în primele 9 luni am injectat SUPLIMENTAR în economie 34.5 miliarde lei (3.2% din PIB)”, a scris ministrul Finanțelor, duminică.

Care este destinația banilor

Potrivit lui Florin Cîțu, sumele injectate suplimentar în economie de guvernul PNL sunt:

  • 14,4 miliarde prin măsuri fiscale
  • 250 de milioane lei bonificații la plata impozitului pe profit
  • 3,2 miliarde lei rambursare TVA în plus față de anul trecut
  • 6,9 miliarde lei cheltuieli cu investițiile mai mari ca anul trecut (cea mai mare sumă din ultimii 10 ani și mai mult decât s-a cheltuit în 2016 sau 2017 tot anul)
  • 9,8 miliarde lei cheltuieli legate direct de COVID-19

„La aceste cheltuieli de la buget adaugăm programe de garanții de aproximativ 30 miliarde lei-2.9% din PIB. Bani care ajung în economie prin intermediul sistemului financiar bancar si sunt garantați de stat. Nu ne oprim aici. Acest program MASIV de stimulare a economiei a stopat declinul economiei în 2020 (evităm recesiunea tehnică) și garanteaza o creștere economică puternică în 2021”, a transmis ministrul liberal.

Statul a cheltuit cu 5,18% mai mult decât a încasat

Deficitul bugetar al României din primele opt luni ale lui 2020 a ajuns la 54,77 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 5,18% din Produsul Intern Brut, conform raportului transmis de Ministerului de Finanțe.

Mai mult de jumătate din acest deficit este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19, au transmis oficialii MF.

În primele opt luni ale anului 2020, veniturile la buget au fost de 201,32 miliarde de lei, în scădere cu 1,4% față de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut. Cheltuielile au însumat 256,09 miliarde de lei – cu 13,3% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.

„Față de de prognoza de creștere economică, de 4,1 – 4,2%, ca urmare a crizei economice provocate de epidemie, nu vom avea creștere economică, ci vom avea o contracție economică, care e estimată la 3,8% astăzi. Ca urmare a acestei contracții economice, veniturile, atât la bugetul de stat, cât și la bugetul fondului de pensii, la bugetul fondului de sănătate, veniturile la bugetele locale au înregistrat scăderi semnificative. La nivelul bugetului național avem o scădere probabil de 30 de miliarde a veniturilor față de veniturile proiectate în conformitate cu previziunile și indicatorii care au stat la baza elaborării proiectului Legii Bugetului de stat”, a detaliat Orban, în 14 august, după anunțarea datelor despre contracția economică a României.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și