Comisia Elveţiană pentru Concurenţă analizează preluarea Credit Suisse de către UBS printr-o tranzacție colosală de miliarde de dolari

Comisia Elveţiană pentru Concurenţă analizează preluarea Credit Suisse de către UBS printr-o tranzacție colosală de miliarde de dolari
Sursa foto: Profimedia Images
Publicat: 29/08/2023, 09:00

Comisia pentru Concurenţă din Elveţia a anunţat că este în plin proces de examinare a achiziţionării Credit Suisse de către UBS care a anunțat că se pregătește să afișeze rezultatele în această săptămână, în timp ce investitorii și angajații așteaptă cu nerăbdare indicii despre cum se descurcă cea mai mare bancă din Elveția după ce și-a „înghițit” rivalul din piață.

În urmă cu câteva luni, guvernul elveţian, banca centrală şi autoritatea de reglementare financiară au colaborat rapid pentru a stabili un acord de salvare pentru Credit Suisse, conducând astfel la fuziunea celor mai mari două bănci din ţară.

Vicedirectorul comisiei a confirmat că „Comisia Elveţiană pentru Concurenţă analizează preluarea Credit Suisse de către UBS şi că va furniza rezultatele acestei analize.

UBS anunță urmează să publice joi dimineață declarația de venituri pentru al doilea trimestru, primele rezultate prezentate de la megafuziunea care a zguduit scena bancară elvețiană în martie anul trecut, potrivit Barrons.com

O atenție deosebită va fi acordată planurilor de concediere și soartei diviziei elvețiene a Credit Suisse, care au fost în centrul unor zvonuri învolburate în ultimele luni.

UBS a indicat deja că rezultatele ar trebui să includă un câștig contabil excepțional de aproape 35 de miliarde de dolari, datorat diferenței dintre prețul de achiziție și activele nete recunoscute ale Credit Suisse.

Credit Suisse, care acum operează sub umbrela UBS, a înregistrat o pierdere semnificativă de 3,5 miliarde de franci elveţieni în al doilea trimestru al anului 2023, conform unei surse din interiorul băncii citată într-un articol publicat de Sonntagszeitung.

În data de 11 iunie, UBS a anunţat oficial finalizarea preluării Credit Suisse, o acţiune care a fost facilitată de guvernul Elveţiei într-o mişcare de urgenţă. Această preluare în valoare de 3,2 miliarde de dolari a fost rezultatul unui weekend agitat în luna martie, când îngrijorările legate de pierderile semnificative ale Credit Suisse au creat temeri privind destabilizarea sistemului bancar, ceea ce a condus la implicarea esenţială a autorităţilor de reglementare elveţiene.

Pentru a face tranzacţia mai atractivă, guvernul elveţian a fost de acord să acopere pierderi de până la 9 miliarde de franci elveţieni (10 miliarde de dolari), după ce UBS a preluat iniţial primele 5 miliarde de franci elveţieni în cadrul tranzacţiei. Această mişcare a fost justificată prin faptul că Credit Suisse a adus cu sine un portofoliu care nu se potrivea complet cu profilul de afaceri şi riscurile asumate de UBS.

Această preluare, care vine în urma mai multor scandaluri şi a unor ani de scădere a valorii acţiunilor Credit Suisse, a stârnit controverse din cauza eliminării activelor în valoare de 16 miliarde de franci elveţieni (17 miliarde de dolari) deţinute de investitorii în obligaţiuni AT1 ai băncii.

UBS a recent anunţat finalizarea unui acord pentru protecţie împotriva pierderilor în valoare de 9 miliarde de franci elveţieni (10,27 miliarde de dolari) şi a primit sprijin de lichiditate în valoare de 100 de miliarde de franci elveţieni din partea statului. Acest sprijin a fost stabilit de guvernul Elveţiei la momentul preluării Credit Suisse în luna martie, potrivit Reuters.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×