Prima pagină » Economie » Cotă redusă a TVA pentru locuințe mai scumpe, lege promulgată de Klaus Iohannis

Cotă redusă a TVA pentru locuințe mai scumpe, lege promulgată de Klaus Iohannis

Cotă redusă a TVA pentru locuințe mai scumpe, lege promulgată de Klaus Iohannis
Cota redusa a TVA, de 5%, va fi aplicată pentru locuințe mai scumpe, din ianuarie / Sursă foto: PIxabay / caracter ilustrativ

Președintele a promulgat, vineri, legea adoptată de Camera Deputaților la finalul lunii trecute, prin care plafonul până la care se aplică o cotă redusă a TVA la cumpărea locuinței crește de la 450.000 de lei la 140.000 de euro (aproximativ 680.000 de lei).

Klaus Iohannis a semnat, vineri, decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 291 și art. 442 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Noile prevederi, din 1 ianuarie

Astfel, conform legii adoptate de Camera Deputaților, în 20 octombrie, în calitate de for decizional, la articolul 291, alineatul (3), litera c), punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„3. livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2 , exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 140.000 euro, echivalent lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.”

Conform documentului, prevederile prezentei legi intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021.

În legea în vigoare, suma maximă la care se poate aplica o cotă de 5% în loc de 19% este de 450.000 de lei, respectiv aproximativ 92.500 de euro, la cursul BNR de vineri.

Potrivit legii, orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 5%, respectiv: în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deținut și să nu dețină nicio locuință în proprietate pe care au achiziționat-o cu cota de 5%;  în cazul familiilor, soțul sau soția să nu fi deținut și să nu dețină, fiecare sau împreună, nicio locuință în proprietate pe care a/au achiziționat-o cu cota de 5%.

Argument: „Într-o locuință supra-aglomerată e mult mai dificil să găsești spațiul și momentul potrivit pentru a concepe un copil”

Proiectul a fost inițiat de deputatul PMP Petru Movilă. „Necesitatea modificării rezultă din evoluția cursului de schimb leu/euro, evoluția prețurilor în domeniul imobiliar și noile realități economico-sociale actuale, inclusiv referitor la efectele pandemiei de COVID-19”, arăta inițiatorul în expunerea de motive.

Potrivit inițiatorului, care propusese un prag de 160.000 de euro, măsura ar ajuta familiile tinere să își cumpere o locuință, încurajând astfel și natalitatea. „Într-o locuință supra-aglomerată e mult mai dificil să găsești spațiul și momentul potrivit pentru a concepe un copil”, a argumentat inițiatorul.

Măsura ajută și la dezvoltarea sectorului imobiliar, a subliniat Movilă, implicit creșterea numărului de locuri de muncă în domeniu și sectoarele conexe – construcții, mobilier, electroasnice.

Expunere de Motive Petru Movila by Gandul.info on Scribd

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și