Cum va arăta ECONOMIA României în 2024? Analiza sumbră a unor economiști de la UBB: Creștere timidă, inflație ridicată și provocări persistente

Cum va arăta ECONOMIA României în 2024? Analiza sumbră a unor economiști de la UBB: Creștere timidă, inflație ridicată și provocări persistente
Cum va arăta economia României în 2024?
Publicat: 20/02/2024, 09:25

Potrivit prognozei economiștilor de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, economia României se va confrunta cu provocări majore în 2024, în ciuda promisiunilor fără acoperire ale guvernanților. Deși este prognozată o creștere timidă a economiei, inflația, printre cele mai ridicate la nivel european și provocările date de contextul politic și geopolitic ne va pune mari probleme în acest an.

În ciuda unor semnale pozitive, precum creșterea modestă a PIB-ului, estimată la aproximativ 3%, și continuarea sprijinului din partea fondurilor UE pentru investiții, România se va confrunta cu provocări persistente în 2024. Printre acestea se numără inflația ridicată și un deficit bugetar încă prea mare.

Prodecanul Levente Szasz și colegii săi anticipează o creștere a PIB-ului bazată pe creșterea consumului și investițiile susținute de fondurile europene. Totuși, deficitul bugetar va rămâne la un nivel înalt, iar inflația va continua să fie o problemă majoră pentru români.

În 2023, economia României a înregistrat o încetinire semnificativă, determinată în principal de scăderea cererii interne și externe. Cu toate acestea, sprijinul considerabil al fondurilor UE a ajutat la menținerea creșterii economice și la evitarea unei decelerări mai puternice.

„Încetinirea semnificativă a creșterii economice provine în mare parte din scăderea cererii domestice și a celei externe, după ce gospodăriile din România au devenit mult mai prudente în privința consumului, amintesc autorii. În plus, economia Zonei Euro, principalul partener comercial, a avut, de asemenea, doar o creștere modestă”, se menționează în studiul economiștilor clujeni.

Pentru 2024, se așteaptă o accelerare ușoară a creșterii economice, alimentată de creșterea veniturilor disponibile și continuarea investițiilor.

„Creșterea va fi bazată pe o creștere a veniturilor reale ale gospodăriilor, bani veniți din creșterea salariului minim, creșterea pensiilor, dar și din intrarea continuă a fondurilor europene pentru investiții, în special în infrastructură”, explică Levente Szasz.

Deficitul bugetar și inflația – „cartoful fierbinte” în 2024

Cu toate acestea, deficitul bugetar și inflația vor rămâne subiecte de îngrijorare, necesitând măsuri de consolidare pentru a asigura stabilitatea economică pe termen mediu și lung.

„Inflația va avea o creștere temporară la începutul anului, din cauza măsurilor fiscale de creștere de impozite și taxe, introduse de guvern, după care inflația va reintra pe o pantă descendentă, dar lentă, ajungândm conform calculelor noastrem la 5,0% până la finalul anului”, adaugă Levente Szasz.

În ciuda acestor provocări, există și o notă de optimism moderat. Posibilitatea ca strategia de „nearshoring” să devină din ce în ce mai populară ar putea oferi oportunități semnificative pentru România în atragerea investițiilor străine și crearea de locuri de muncă.

Avertismentul economiștilor

Cu toate acestea, economiștii clujeni avertizează că aceste beneficii ar putea fi contrabalansate de constrângerile pieței muncii și creșterea salariilor. Astfel, este necesară o abordare echilibrată și investiții în creșterea productivității pentru a asigura sustenabilitatea creșterii economice.

„Sectorul industrial nu se va stabiliza, în continuare sunt previziuni modeste. Seeviciile vor contribui mai mult la creștere, legat de creșterea consumului. Putem vorbi de primele semne și revenire doar moderată, totuși cu riscuri legate de evenimente globale și economia zonei euro.

Cu toate acestea, suntem de părere că relocarea simplă a capacităților de producție în România din locații îndepărtate nu reprezintă cea mai eficientă abordare. Similar altor țări din Europa Centrală și de Est (și altor destinații potențiale pentru nearshoring), piața muncii din România este una strânsă, iar salariile au tendința de a crește relativ rapid.

În acest context, producătorii din subsectoarele cu valoare adăugată scăzută ar putea întâmpina dificultăți în recrutare. Considerăm că orice relocare potențială ar trebui să fie însoțită de măsuri menite să sprijine creșterea productivității, de exemplu, prin adoptarea tehnologiilor de ultimă generație”, spun economiștii potrivit Adevărul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
Șoferii agresivi nu mai au scăpare. Au greșit, vor plăti scump
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×