Departamentul de Justiție american cere peste 4 miliarde de dolari de la bursa de crypto BINANCE. Șeful platformei confruntat cu acuzații penale
Departamentul de Justiție al SUA cere peste 4 miliarde de dolari de la Binance Holdings, ca parte a unei propuneri de soluționare a unei investigații care durează de ani de zile.
Negocierile dintre Departamentul de Justiție și Binance includ posibilitatea ca fondatorul bursei de criptomonede, Changpeng Zhao, să se confrunte cu acuzații penale în Statele Unite, se arată în raport.
Orice rezoluție va juca probabil un rol crucial în ceea ce privește sentimentul investitorilor față de criptomonede, care a fost afectat de un val de investigații guvernamentale și acuzații împotriva firmelor și persoanelor din industrie, inclusiv recenta condamnare pentru fraudă a fondatorului FTX, Sam Bankman-Fried.
Industria a fost, de asemenea, zguduită de mai multe prăbușiri de profil înalt anul trecut, dar încearcă să își recapete o anumită poziție după ce a primit un vot de încredere din partea unor instituții financiare tradiționale.
O sursă familiarizată cu investigația a declarat că ancheta guvernamentală de lungă durată se apropie de finalizare, dar nu a oferit informații specifice privind sancțiunile sau calendarul exact. Raportul Bloomberg a precizat că un anunț privind rezoluția ar putea fi făcut chiar de la sfârșitul acestei luni.
Platforma de criptomonede Binance, în centrul unui scandal uriaș
Binance se află sub supravegherea Departamentului de Justiție cel puțin din 2018, a raportat Reuters anul trecut. Procurorii federali au cerut companiei în decembrie 2020 să furnizeze înregistrări interne despre eforturile sale de combatere a spălării banilor, împreună cu comunicările care îl implică pe Zhao, a relatat Reuters.
Sondajul DOJ este unul din șirul de dureri de cap juridice și de reglementare cu care se confruntă cel mai mare schimb de cripto-monede din lume în Statele Unite.
În luna iunie, Comisia pentru valori mobiliare și burse (SEC) a dat în judecată Binance și Zhao, acuzându-i că au operat o „schemă elaborată de eludare a legilor federale americane privind valorile mobiliare”.
Binance a negat acuzațiile SEC și a declarat că își va „apăra viguros” platforma.
De asemenea, Commodity Futures Trading Commission a dat în judecată bursa în martie pentru „evaziune intenționată” a legislației americane privind mărfurile, susținând că Binance și Zhao au operat o bursă „ilegală” și un program de conformitate „fals”.
Zhao a calificat aceste acuzații drept o „expunere incompletă a faptelor”.
În condițiile în care piețele criptografice au scăzut în comparație cu maximele din 2021, Binance a fost, de asemenea, martoră la un exod al executivilor și la scăderea cotei de piață.
Cel puțin 12 directori au părăsit bursa în ultimele luni, inclusiv directorul de strategie, consilierul general și directorul de produs al Binance.