Economia mondială, „pe marginea prăpastiei” din cauza pandemiei de COVID-19. Liderii din business avertizează G20
Comunitatea globală de afaceri a avertizat că țările G20 au nevoie de reforme urgente pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei globale, care suferă cea mai gravă criză din ultimul secol.
Business Twenty (B20), care reprezintă întreprinderile din toate țările G20 și din diverse sectoare economice, a publicat luni o listă de 25 de puncte de recomandări politice pentru viitorul summit G20. Summitul virtual, găzduit de Arabia Saudită în acest an, va avea loc în perioada 21-22 noiembrie, relatează rt.com.
Economia mondială, „pe marginea prăpastiei” din cauza pandemiei de COVID-19
„Economia globală se află în cea mai gravă stare din ultimul secol. În timp ce pandemia COVID-19 a împins economia pe marginea prăpastiei, multe nenorociri o aduseseră la limită”, a declarat Yousef Al-Benyan, președintele B20 și om de afaceri saudit.
Acesta a adăugat că, deși economia urmează să revină în următorii câțiva ani, „riscurile negative vor rămâne ridicate” din cauza tensiunilor comerciale și geopolitice existente, precum și a creșterii scăzute a productivității și a inegalității în creștere, dar și alți factori.
Cum ar putea fi redresată economia
Grupul susține că „acțiunile îndrăznețe și de colaborare ale G20” pot sprijini redresarea economiei. Acesta a subliniat trei sfere cheie pe care să se concentreze – împuternicirea oamenilor, inclusiv reducerea disparității de gen, protejarea planetei și conturarea de noi frontiere.
Întrucât pandemia ar putea „redesena harta comerțului mondial”, punând în pericol lanțurile globale de producție și aprovizionare, B20 a subliniat că dezvoltarea cooperării comerciale și de investiții era necesară.
Cele mai mari două economii ale lumii, în conflict
În declarația sa, grupul a cerut liderilor G20 să retragă protecționismul și să sprijine piețele deschise și să colaboreze îndeaproape cu Organizația Mondială a Comerțului (OMC) pentru a pune în aplicare „regulamentul pentru a asigura condiții de concurență la nivel mondial”.
Apelul vine în timp ce cele mai mari două economii ale lumii – ambele membre ale G20 – SUA și China, sunt blocate într-un conflict comercial și politic. Conflictul s-a intensificat recent în sfera tehnologiei, SUA amenințând că va interzice aplicațiile populare chineze și va sancționa firmele chineze precum Huawei.