Prima pagină » Economie » ECONOMIE. ANRE pune piciorul în prag. Marii jucători de pe piața gazelor, obligați să respecte noile reguli!

ECONOMIE. ANRE pune piciorul în prag. Marii jucători de pe piața gazelor, obligați să respecte noile reguli!

ECONOMIE. ANRE pune piciorul în prag. Marii jucători de pe piața gazelor, obligați să respecte noile reguli!

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei vine cu noi reguli pentru marii jucători din piață. Chiar dacă de la 1 iulie s-au liberalizat gazele, ANRE informează toate companiile care vând angro pe piaţa din România, inclusiv cele care fac importuri, că sunt obligate să tranzacţioneze pe bursă 40% din livrările lor! Și asta la un preţ de pornire stabilit de Autoritatea Naţională!

Într-unul din proiectele de ordine iniţiate de ANRE se precizează: „În perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2022, toţi participanţii la piaţa de gaze naturale, cu excepţia producătorilor a căror producţie anuală realizată în anul anterior depăşeşte 3.000.000 MWh, în măsura în care contractează vânzarea gazelor naturale pe piaţa angro, au obligaţia să oferteze anual, pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, în calitate de vânzător, cantităţi de gaze naturale determinate prin aplicarea unei cote procentuale de minimum 40% la cantitatea de gaze naturale livrate în anul calendaristic respectiv, în calitate de vânzător”.

La rândul lor, toţi cumpărătorii angro trebuie să achiziţioneze de pe bursă 40% din cantitatea totală cumpărată.

ANRE stabilește prețul maxim

ANRE arată că „preţul maxim de pornire al ofertelor de produse standardizate care va fi introdus în platforma de tranzacţionare la lansarea ordinelor de vânzare de către titularii obligaţiei de ofertare este cel stabilit de ANRE în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare sesiunii de licitaţie”.

Acest preţ se va forma în funcţie de nivelul la care se vor încheia tranzacţiile, iar, până se va forma o referinţă a pieţei, preţul fi corelat cu cotaţiile gazelor de la bursa vieneză de profil, Central European Gas Hub.

Proiectele de ordin au fost elaborate în contextul în care, de la 1 iulie, piaţa gazelor din România a fost liberalizată total.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și