Prima pagină » Economie » ECONOMIE. Prețul gazelor, tot ridicat! Ce soluție le dă consumatorilor casnici Ministerul Energiei

ECONOMIE. Prețul gazelor, tot ridicat! Ce soluție le dă consumatorilor casnici Ministerul Energiei

ECONOMIE. Prețul gazelor, tot ridicat! Ce soluție le dă consumatorilor casnici Ministerul Energiei

Liberalizarea gazelor, pe înțelesul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – consumatorii de gaze ar trebui să schimbe furnizorul actual cu cel care are preţul cel mai bun! O spune cu subiect și predicat chiar Niculae Havrileţ, secretar de stat, care îi îndeamnă pe români să sondeze piața.

Despre refuzul marilor jucători, care monopolizează această felie din economie, de a reduce tarifele, așa cum promitea Guvernul Orban înainte să decidă liberalizarea gazelor de la 1 iulie, niciun cuvânt.

„Dacă vă uitaţi în acest moment pe comparatorul de preţuri, veţi vedea cel puţin opt oferte cu preţul mai mic decât cel al furnizorului actual, mai mic cu 10% până la 15%. Dacă acum preţul este de 134 de lei pe MWh, sunt oferte şi cu 108 lei pe MWh”, a spus Havrileţ.

Ce sfat le-a dat prietenilor secretarul de stat de la Energie

Secretarul de stat Niculae Havrileţ spune că prietenii i-au cerut sfaturi despre ce ar fi mai bine să facă în legatură cu contractul de gaze de la 1 iulie.

„I-am sfătuit să aleagă oferta cu preţul cel mai mic, pentru că, din punctul de vedere al siguranţei alimentării, sunteţi safe, nu va fi nimeni deconectat, pentru că din punct de vedere tehnic nu poţi fi deconectat. Iar dacă furnizorul are o anumită problemă şi ajunge în faliment sau insolvenţă, el trebuie să anunţe cu mult timp înainte şi în 21 de zile te preia un alt furnizor”, a precizat oficialul ministerial, un răspuns care în niciun caz nu reprezintă o garanție pentru consumatorul de rând.

Totuși, Niculae Havrileţ spune că el şi-a schimbat furnizorul de două ori până acum: „Eu am schimbat furnizorul de la prima liberalizare, din 2017. Nu am câştigat foarte mult, dar am vrut să testez cum este atunci când schimbi furnizorul. Astăzi, zilele acestea, am schimbat încă o dată furnizorul, pentru că, într-adevăr, la gaze naturale diferenţa este foarte sensibilă, chiar cu 15%, iar 15% la un imobil mai mare înseamnă o lună de iarnă”.

Piața gazelor, liberalizată. Prețuril, „înghețate” de marii furnizori

De la 1 iulie 2020, piaţa gazelor naturale din România a fost complet liberalizată.

Marii furnizori de gaze, E.ON şi Engie, au trimis consumatorilor casnici oferte cu acelaşi preţ ca până acumm, deși Guvernul Orban a dat asigurări că populaţia va plăti cu 10-15% mai puţin odată cu liberalizarea, întrucât cotaţia gazelor pe bursă a scăzut.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și