Europa se apropie de RECESIUNE. Germania, numită de analiștii economici „omul bolnav” al UE. Incertitudine politică și economică în Franța

Publicat: 24 09. 2024, 08:41
Sursa foto: Profimedia images

Cele mai mari economii ale Europei, Germania și Franța, se confruntă cu o scădere semnificativă a activității economice, sugerând riscul iminent al unei recesiuni în întreaga zonă euro, potrivit analiștilor economici.

Datele recente arată că activitatea companiilor din sectoarele de producție și servicii a scăzut drastic în septembrie.

În Germania, indicele compozit al managerilor de achiziții (PMI) HCOB a coborât la 47,2, un minim de șapte luni, iar în Franța, PMI-ul compozit a atins 47,4, cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni. Ambele valori indică o contracție economică, fiind sub pragul de 50, care semnalează expansiune.

Scădere economică în zona euro

La nivelul întregii zone euro, activitatea economică a scăzut la 48,9, marcând prima contracție în ultimele șapte luni. Analiștii consideră că atât Germania, cât și Franța, cele două economii cheie, se confruntă cu provocări politice și economice majore, amplificând temerile unei recesiuni în toată Europa.

Andrew Kenningham, economist-șef pentru Europa la Capital Economics, susține că Germania deja se află într-o recesiune, iar Franța, în ciuda unui impuls economic legat de Jocurile Olimpice, are perspective de creștere tot mai slabe. Politica fiscală restrictivă și incertitudinea politică sub guvernul minoritar francez contribuie la acest declin, potrivit News.ro.

„Omul bolnav” al Europei

Economia Germaniei, orientată spre exporturi, este în declin de mai bine de un an. Bundesbank estimează o creștere economică de doar 0,3% în 2024, în timp ce prognoza Comisiei Europene prevede o creștere de doar 0,1% pentru acest an.

Germania este comparată tot mai des cu „omul bolnav” al Europei, analiștii indicând probleme structurale grave, precum prețurile mari la energie, îmbătrânirea populației și tranziția ecologică.

În Franța, incertitudinile politice și fiscale complică eforturile de stabilizare economică. Noul guvern condus de Michel Barnier se confruntă cu provocări urgente, inclusiv reducerea deficitului bugetar, în timp ce opoziția politică de extremă dreaptă și stânga rămâne o amenințare constantă.

Creșterea popularității partidelor de extremă dreaptă în ambele țări complică și mai mult peisajul politic.

În Germania, Alternativa pentru Germania (AfD) câștigă teren, în timp ce în Franța, extrema dreaptă, condusă de Marine Le Pen, o putinistă convinsă, reprezintă o amenințare majoră la adresa guvernului lui Barnier.