EXCLUSIV VIDEO | ROBOR, „patima românilor”. Analistul Adrian Negrescu: „La un credit pe 20 de ani, plătești de trei ori suma împrumutată, uriaș pentru puterea de cumpărare din România. Cei care au ales dobândă fixă sunt câștigătorii acestei perioade”
This browser does not support the video element.
Prima parte a anului 2023 nu aduce vești bune pentru buzunarul românilor datornici la bănci. Dobânzile pentru cei aproape două milioane de români care au credite vor continua să crească, iar oamenii își vor achita din ce în ce mai greu datoriile la bănci. Indicele ROBOR a devenit deja „patima” românilor, iar IRCC, considerat de mulți ca fiind o soluție salvatoare, își arată din plin „slăbiciunile.” Analistul financiar Adrian Negrescu spune, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că pentru un credit luat pe 20 de ani, oamenii ajung să plătească de trei ori suma împrumutată.
Analistul susține că decizia Băncii Naționale de a crește dobânda-cheie „vine să pună gaz pe focul problemelor din piața bancară,” ceea ce va afecta atât viața oamenilor, cât și întreaga economie.
„O rata la bancă pentru Prima Casă a ajuns 2.500 de lei, dublu față de anul trecut”
„Mă uitam la un raport transmis de Institutul Național de Statistică, raport care arăta că venitul mediu pe cap de locuitor este undeva pe la nivelul 2.660 de lei. O rată la bancă pentru programul Prima Casă a ajuns să reprezinte 2.500 de lei, dublu față de anul trecut”.
Creșterile de dobândă au afectat puternic populația, sunt aproape două milioane de români care au credite la bancă, mai ales în zona ipotecară. În 2023, dobânzile vor continua să crească.
Decizia Băncii Naționale de a crește dobânda cheie la 7% se va traduce în săptămânile următoare într-o creștere atât pentru IRCC – indicele în baza căruia se calculedază dobânzile la credite și creditele acordate din mai 2019 încoace, adică inclusiv creditele pe care le luăm acum -, dar și la ROBOR, patima românilor”, a spus Adrian Negrescu.
Analistul estimează că, în primăvara acestui an, dobânzile reale efective plătite de populație vor ajunge la 7-8%, chiar 9% în unele cazuri.
Asta înseamnă că, la un credit luat pe 20 de ani, plătești suma respectivă de trei ori, ceea ce este uriaș raportat la puterea de cumpărare în România. Decizia Băncii Naționale de a crește dobânda-cheie vine să pună gaz pe focul problemelor din piața bancară.
Pe lângă faptul că sunt foarte mult oameni care reușesc cu greu să-și mai plătească ratele, și accesul la credite s-a redus foarte mult. Practic, oamenii nu se mai încadrează în condițiile băncilor. Din această perspectivă, întreaga economie va avea de suferit”, a punctat Adrian Negrescu.
„Cei cu dobândă variabilă au fost loviți puternic și au foarte puține soluții”
Analistul a prezentat, în cadrul interviului, câteva dintre soluțiile pe care cei cu credite la bănci le au la îndemână în contextul actual, dar și artificiile financiare la care pot recurge pentru a trece mai ușor de această perioadă.
Potrivit analistului financiar, vremurile în care oamenii erau legați pentru 30 de ani de o bancă au apus, pentru că acum sunt alte deschideri de a sonda piața și de a găsi oferte bancare mai profitabile pentru a-și refinanța creditele.
„Cei care au ales, într-adevăr, să aibă o rată fixă și o dobândă fixă în această perioadă sunt câștigătorii acestei situații pentru că nu sunt afectați practic de creșterile de dobândă. Ceilalți, care sunt la dobândă variabilă, au fost loviți puternic și pentru ei este o mare problemă să-și plătescă ratele. Ce pot face în momentul de față? Nu au decât foarte puține soluții.
Cei care sunt pe ROBOR, dar chiar și cei care sunt pe IRCC, ar putea recurge la un artificiu financiar dacă ar avea bani în plus să plătească rata la bancă luna în care este emisă rata respectivă și imediat cum se termină luna să plătească niște bani în plus în contul creditului ca să se mai reducă din dobânda pe care o au de plătit către bancă.
A doua variantă, acea refinanțare care le permită multora dintre români să-și reducă rata la un nivel suportabil și să extindă creditul pe o perioadă mai lungă de timp, adică pe mai mulți ani față de cât aveau creditul în prezent. Foarte mare atenție la costurile aferente refinanțărilor și la acele comisioane incluse în contractele de credite. Sfatul meu este să apelați un consultant pe zona asta de creditare care să vă ajute să găsiți cea mai bună soluție”, a explicat Adrian Negrescu.
„Trebuie să «fentăm» zona de dobândă printr-o refinanțare făcută cu cap”
Analistul estimează că în 2023 va fi o încetinire a evoluției inflației și dobânzile ar putea reveni la normalitate.
Vestea bună este că partea asta de inflație, zona asta de dobânzi în creștere semnificativă la un moment dar o să se estompeze. Din a doua parte a anului, probabil din toamna acestui an, o să vedem o stabilizare a situației din piața bancară. Vom reveni la o situație oarecum normală, dacă putem vorbi de dobânzi normale într-o Românie în care plătim niște costuri uriașe la credit față de alte țări.
O regulă pe care trebuie s-o învățăm de acum încolo: vremurile în care luai un credit imobiliar și erai legat de banca respectivă 15-30 de ani au apus. De acum încolo, cred că la un cinci sau zece ani trebuie să te uiți în piață dacă nu găsești oferte mai bune și să-ți refinanțezi creditul. Asta este piața bancară cu fluctuațiile ei, trebuie să ne mișcăm și să nu pierdem bani. Trebuie să vedem cum putem, practic, să «fentăm» zona asta de dobândă, printr-o refinanțare făcută cu cap, atunci când trebuie”, a explicat Adrian Negrescu.
Urmăriți interviul integral:
CITEȘTE ȘI: