Prima pagină » Economie » Germania trage un semnal de alarmă. Veniturile fiscale, în scădere până în 2025!

Germania trage un semnal de alarmă. Veniturile fiscale, în scădere până în 2025!

Germania trage un semnal de alarmă. Veniturile fiscale, în scădere până în 2025!

Germania avertizează țările din Uniunea Europeană cu privire la perioada dificilă care urmează. Chiar dacă a vorbit în nume propriu, spunând că pentru nemți vin vremuri grele, cu venituri fiscale mai scăzute, ministrul Olaf Scholz, șeful finanțelor Germaniei, a transmis un mesaj către toți partenerii din blocul comunitar.

Când strănută economia Germaniei, gripează toată Europa, realitate cunoscută la nivelul întregii UE. Iată de ce vorbele lui Scholz sunt luate cât se poate de în serios. Ministrul Finanțelor anunță că, față de previziunile anterioare (făcute nu mai departe de luna mai), veniturile fiscale ale Germaniei vor fi cu 36 miliarde de euro mai scăzute în următorii cinci ani! Motivul îl reprezintă, bineînețeles, criza cauzată de pandemia Covid-19 și modificările fiscale luate, menite a ajuta cea mai mare economie europeană să depăşească efectele negative ale colapsului.

Citând calcule iniţiale realizate pe baza estimărilor preliminare privind taxele, publicația Handelsblatt informează că statul german va primi anul viitor cu aproximativ 10 miliarde de euro mai puţin decât se previziona anterior. Treptat, lucrurile se vor îmbunătăți după 2022, însă veniturile fiscale vor rămâne scăzute încă cinci ani de acum înainte. La bază stau, printre altele cauze, și modificările din domeniul fiscalităţii şi al beneficiilor, cum ar fi alocaţiile pentru copii, care vor creşte începând cu anul viitor.

„Vedem că redresarea economiei se îmbunătăţeşte. Este un semn bun”, afirma Scholz într-un recent inerviu. Așadar, economia și-ar putea reveni aproape de nivelul de dinaintea crizei, dar nu mai devreme de 2022, crede ministrul Scholz, și numai dacă redresarea va fi sprijinită în direcţia potrivită.

Economia Germaniei, o contracție record de 9,7%

Motorul Europei, economia germană a înregistrat în trimestrul 2 din 2020 o contracţie record de 9,7%, ca urmare a colapsului cheltuielilor de consum, investiţiilor companiilor şi exporturilor în cel mai grav moment al pandemiei.

Însă cele mai recente date economice au alimentat speranţele că Germania înregistrează o revenire puternică. Încrederea şefilor de companii s-a îmbunătăţit peste aşteptări în luna august, în condiţiile în care, atât producţia industrială, cât şi serviciile, şi-au revenit. La fel, și cererea la export e pe trend pozitiv.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și