Guvernul a îndatorat fiecare român cu 6.000 de lei în numai nouă luni. De ce se împrumută România atât de mult de pe piețele externe
Deși foarte mulți români trăiesc la limita sărăciei, Guvernul continuă să se împrumute de pe piețele externe pentru a finanța deficitul bugetar uriaș. Cu alte cuvinte Executivul a creat o datorie pentru fiecare cetățean român de aproape 6.000 de lei în primele 9 luni ale anului 2022.
Numai în primele nouă luni ale acestui ani Guvernul a împrumutat 106 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că împărțit la 19 milioane de români rezultă o datorie de 5.579 de lei pentru fiecare.
Inflația este în creștere continuă, iar puterea de cumpărare a românilor scade pe zi ce trece. În luna septembrie inflația a depășit pragul de 15%.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, deficitul bugetar al României va însemna anul viitor 7,1% din PIB, cel mai mare din Uniunea Europeană.
România are un deficit bugetar uriaș de finanțat, adică o diferență între ce încasează și ce cheltuie statul român, de aproximativ 80 de miliarde de lei și mai are o datorie publică de refinanțat în valoare de aproape 70 de miliarde de lei, adică alte împrumuturi luate de guvernele țării în anii trecuți care au acum ajuns la scadență și banii trebuie returnați.
Fostul premier, Florin Cîțu atrage atenția că urmează o criză economică cel puțin la fel de dură că cea din perioada 2009-2012.
În ceea ce priveşte salariul minim pe economie, România se află la coada Uniunii Europene. Dacă în România acesta este de doar 2.550 de lei, în state precum Italia ajunge şi la 9.000 de lei, însă prețurile din țara noastră nu diferă față de cele din alte state europene.
Directoarea Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, atrage atenția că în prezent omenirea a intrat într-o epocă foarte fragilă, iar riscul unei recesiuni mondiale este pe care să devină realitate.
„Am calculat că aproximativ o treime din economia mondială va avea cel puţin două trimestre consecutive de creştere negativă anul acesta sau anul următor şi pierderile rezultate din decelerarea economiei mondiale vor fi, de acum până în 2026, de patru mii de miliarde” de dolari, a indicat Georgieva.
Sursa: Antena 3