Prima pagină » Economie » Litoralul se confruntă cu cea mai mare CRIZĂ de angajați din ultimii 5 ani. Majoritatea chelnerilor experimentați pleacă să lucreze în străinătate

Litoralul se confruntă cu cea mai mare CRIZĂ de angajați din ultimii 5 ani. Majoritatea chelnerilor experimentați pleacă să lucreze în străinătate

Litoralul se confruntă cu cea mai mare CRIZĂ de personal din ultimii 5 ani. Majoritatea chelnerilor experimentați pleacă să lucreze în străinătate . Sursa Foto- Shutterstock

Turiștii care își programează vacanțele pe litoralul românesc se vor înfrunta cu multe impedimente. Servicii mai scumpe și mai de slabă calitate în raport cu alte țări, dar și comenzi întârziate. 

Din cauza personalului redus în baruri, cafenele, hoteluri și restaurante, clienții vor avea de așteptat. Angajații nu doar că vor fi puțini la număr, dar vor fi și neexperimentați. Acest fenomen se datorează emigrării în masă a tinerilor profesioniști în serviciile HoReCa.

Litoralul se confruntă cu o criză de angajați

Majoritatea tinerilor preferă să lucreze sezonier pe plajele din Italia, Spania și Grecia, având parte de salarii mai atractive. Hotelurile și restaurantele din România se confruntă cu cea mai gravă criză de personal din ultimii cinci ani. Numai litoralul are nevoie de noi 5.000 de angajați.

Potrivit PRO TV, patronatele au încercat să angajeze 1.000 la un târg de joburi. Patronatele sunt dispuse să instruiască rapid noii angajați, dar nu reușesc să-i țină prea mult.  Un patron se plânge că vin la practică și după ce termină școlarizarea, pleacă în străinătate.  Salariile lunare pornesc de la 3.000 lei, adică 603 euro. Acestea includ bacșișurile, cazarea și masa oferite de angajator. Suma adunată este mai mică la final.

Ospătarii experimentați refuză  oferte de la hoteluri de lux din Mamaia, preferând să lucreze pe 1.500 euro în Spania, cum este cazul lui Alex care a fost intervievat de PRO TV.  Un alt ospătar pe nume Dragoș care lucrează în Italia câștigă între 1650 și 2.000 euro.  Unii pot câștiga și peste 4.000 euro.  Calitatea serviciilor de pe litoral ar putea scădea din cauza numărului scăzut de angajați și se așteată la un număr crescut de turiști din 22 iunie, când elevii vor intra în vacanță. Sezonul estival a început de la 1 mai 2024.

Citește și: Vacanțele de vară vor mai scurte. Proprietarii de hoteluri se plâng de pagube serioase cauzate de CALENDARUL ȘCOLAR

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Alertă epidemiologică în România: Primul deces din cauza virusului gripal din acest sezon la o femeie din Cluj
Digi24
Administrația Trump interzice vizele de SUA pentru cinci europeni, printre care și fostul comisar Thierry Breton. Care este motivul
Cancan.ro
Plutonierul major Mirel Tulitu a murit într-un accident rutier cumplit. 3 fetițe au rămas acum orfane de tată 😢
Prosport.ro
FOTO. Mădălina Ghenea le-a tăiat răsuflarea tuturor când a apărut așa la filmări
Adevarul
Poți câștiga 30.000 de euro în șase luni dacă accepți această slujbă pe o insulă pustie din Scoția. Ce sarcini are angajatul
Mediafax
Sudul țării, sub cod galben de ninsori în Ajunul Crăciunului. În ce zone se așteaptă un strat mai consistent de zăpadă
Click
Orașul care va avea primul tren suspendat din România
Digi24
Ce au pățit două ucrainence care au încercat să treacă granița cu 60.000 de dolari ascunși în încălțăminte
Cancan.ro
După 'jihadul' din online, vine contraatacul fostei soții: 'Lupt cu oricine și-ar permite să deranjeze liniștea familiei mele'
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Ricky Martin, la 53 de ani! Zeul latino care sfidează timpul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Brandul chinezesc ce depășește pragul de 1.000 de unități vândute în România, la câteva luni de la lansare
Descopera.ro
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – M-a pus dracu' să-mi iau păpușă gonflabilă inteligentă!
Descopera.ro
Scanările cerebrale dezvăluie un pericol ascuns în alimentele ultra-procesate