Economia românească este fluctuantă, cu crize și perioade de creșteri economice, astfel că cel mai bun moment pentru a-ți cumpăra o casă în 2023 ține de inspirație, de noroc, dar și de banii pe care ești dispus să-i investești într-un astfel de proiect, de cele mai multe ori unul pe viață. În plus, gândirea în perspectivă și nu un simplu impuls de moment poate face diferența atunci când vrei să-ți achiziționezi locuința visurilor tale. Dacă anul 2022 a fost unul al supraviețuirii, nici 2023 nu va aduce prea multă relaxare în buzunarele oamenilor, deoarece România nu are o strategie economică bine pusă la punct, iar politicienii gestionează situația mai mult din perspectiva strategiei electorale, a spus analistul financiar Adrian Negrescu, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.
Analistul a mai spus că, de la 1 ianuarie, România este singura țară din Europa unde cresc taxele într-un an de criză, iar situațiile de genul celei din industria construcțiilor – cu creșterea TVA la 19% de la 1 ianuarie pentru locuințele mai scumpe de 120.000 de euro – a înghețat piața imobiliară.
În ceea ce privește contextul favorabil pentru achiziționarea unei locuințe, analistul financiar este de părere că cel mai bun moment pentru a-ți lua o casă este atunci când ți-o permiți, dar și când găsești o locuință care să-ți satisfacă toate așteptările.
Adrian Negrescu susține că românii cumpără foarte mult locuințe din impuls, fără a gândi în perspectiva următorilor ani, fără a lua în calcul că, având o economie fluctuantă, cu crize și cu perioade de creșteri economice, existând întotdeauna posibilitatea să îi „lovească” și o dobândă mai mare.
„Ajungem în situații aberante, cum suntem, în momentul de față, în industria construcțiilor, acolo unde creșterea TVA la 19% de la 1 ianuarie pentru locuințele mai scumpe de 120.000 de euro practic a înghețat piața. Industria construcțiilor, industria imobiliară, este un vector de creștere economică pentru România pe care noi nu-l exploatăm acum la nivelul la care ar trebui. Dar asta ține de viziunea statului, de modul în care politicienii noștri, cei care ne conduc, văd economia și se gândesc la a crește economia, nu a o pune pe butuci.
Cel mai bun moment pentru a-ți lua o casă este atunci când ți-o permiți și atunci când găsești o locuință care să-ți satisfacă toate așteptările, dar nu numai de moment. Pentru că, din păcate, românii au cumpărat foarte mult locuințe din impuls, pentru că le-au găsit ieftine. Atunci când îți cumperi o locuință, trebuie să te gândești în perspectiva următorilor 10-15 ani„, a explicat analistul financiar.
Adrian Negrescu le recomandă celor care vor să ia un credit să se gândească foarte atent câtă nevoie au de acei bani, pentru că trăim vremuri cu economie fluctuantă și cu multe crize, care pot aduce dobânzi mari.
„Nu există un termen ideal pentru a lua un credit, pentru că economia este fluctuantă, sunt crize, sunt perioade de creșteri economice și întotdeauna te va lovi și o dobândă mai mare. Când luăm un credit imobiliar, trebuie să ne gândim la ce ne dorim în perspectivă și nu doar să ne satisfacem nevoile de moment.
Din păcate, chiar suntem ca-n scena aia de pe Titanic în care îi vedem pe cei din orchestră cântând de zor acolo sus. Cine sunt ăia care cântă acolo sus? Politicienii care tot ne povestesc că va fi bine, întrețin optimismul. Dar, între timp, Titanicul românesc s-a lovit de ghețarul prețurilor și ia din ce în ce mai multă apă.
Ne ducem la fund din cauza acestor măsuri care nu vin să susțină economia, iar oamenii încearcă să se salveze, fiecare cum poate. La fel cum 2022 s-a dovedit a fi un an al supraviețuirii din cauza inflației, din cauza scăderii puternice a nivelului de trai, și 2023 va fi un an în care problemele economice vor continua”, apreciază Adrian Negrescu.
În opinia analistului, autoritățile ar trebui să ia în această perioadă măsuri pentru a susține economia, însă se gândesc mai mult la creșterea taxelor, iar asta se întâmplă pentru că în structurile statului sunt mai mult oameni numiți politic, care nu au expertiza necesară pentru a preveni efectele economice ale deciziilor pe care le iau.
„Cred că politicienii noștri discută și gestionează situația din punct de vedere electoral. Uitați-vă la această avalanșă de vouchere, de tot felul de carduri care mai de care, de tot felul de idei năstrușnice din punct de vedere economic, menite să-i scoată pe ei în evidență că fac ceva. În realitate, din prisma deciziilor administrative, sunt prea puține măsuri care să susțină economia reală.
Uitați-vă că, de la 1 ianuarie, suntem singura țară din Europa unde cresc taxele, într-un an de criză. Toată lumea se pregătește de recesiune, noi creștem taxele într-o veselie.
De ce? Pentru că, din păcate, nu avem strategie și pentru că, în sistemul public oamenii care, într-adevăr, au expertiza necesară în a preîntâmpina și a vedea în perspectivă din punct de vedere economic, sunt marginalizați. Structurile statului s-au umplut de oameni numiți de politic, dar care nu au expertiză, nu știu ce înseamnă un studiu de impact, nu știu să calculeze efectele economice ale deciziilor pe care le iau”, explică analistul.
CITEȘTE ȘI: