Mihai Precup: Complementaritatea între ajutoarele naţionale şi fondurile europene, esenţială pentru dezvoltarea economică a României

Mihai Precup: Complementaritatea între ajutoarele naţionale şi fondurile europene, esenţială pentru dezvoltarea economică a României
Publicat: 10/10/2024, 15:46

Secretarul de stat Mihai Precup, preşedinte al Consiliului interministerial pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat (CIAS), a coordonat lucrările celei de-a doua reuniuni din acest an a Consiliului, desfăşurată la Palatul Victoria, în cadrul căreia au fost evaluate şi analizate aspecte esenţiale legate de ajutoarele de stat, care anul trecut au reprezentat 2% din economia României, cifră ce arată importanţa acestora mai ales în contextul în care Guvernul are în lucru Planul Naţional de Reindustrializare.

În contextul utilizării eficiente a resurselor financiare, în cadrul reuniunii s-a analizat modul în care ar trebui să fie evitate suprapunerile între schemele existente de ajutor de stat promovate de diferite ministere, subliniindu-se necesitatea unei coordonări între sursele de finanțare pentru a asigura eficiența și optimizarea măsurilor de ajutor de stat, se arată într-un comunicat transmis de canceleria Executivului.

Trebuie asigurată complementaritatea între ajutoarele naționale și fondurile europene, astfel încât să nu avem acea suprapunere între cele două surse de finanțare și să prioritizăm folosirea fondurilor europene pentru a sprijini dezvoltarea economică a României, a subliniat secretarul de stat Mihai Precup, care a reiterat totodată importanța instrumentelor financiare ce pot mobiliza simultan ajutoarele de stat, fondurile europene și capital privat pentru atingerea obiectivelor naționale.

Printre subiectele abordate pe agenda reuniunii s-a aflat și previzionarea măsurilor de ajutor de stat, cu finanțare de la bugetul de stat, pe care Guvernul intenționează să le instituie până la sfârșitul anului 2024, precum și a celor ce urmează a fi implementate în primul semestru al anului 2025. În acest context, produsele și serviciile oferite de cele două bănci deținute de statul român, Exim Banca Românească și CEC Bank, vor fi dezvoltate și diversificate printr-o majorare de capital de 2,25 miliarde de lei, răspunzând nevoilor pieței și contribuind astfel la dezvoltarea economică și la creșterea competitivității României pe plan local și internațional.

Pentru o imagine clară la nivel guvernamental asupra tuturor ajutoarelor de stat, a fost prezentată situația măsurilor avizate de Consiliul Concurenței și aprobate de furnizori în cursul anului 2023 și în semestrul I al anului 2024. Astfel, au fost elaborate aproximativ 400 de măsuri de ajutoare de stat, dintre care circa 95% au fost adoptate de către autorități în domenii precum energia și protecția mediului, susținerea IMM-urilor, infrastructura portuară, dezvoltarea regională și cercetarea, mai arată aceeași sursă.

Valoarea ajutoarelor de stat plătite în anul 2023 a depășit 32 miliarde lei, reprezentând 2% din PIB, în creștere față de anul 2022, când s-au plătit 29,56 miliarde de lei. Din această sumă, 26,29 miliarde lei (82%) au provenit din fonduri naționale și 5,78 miliarde lei (18%) din fonduri europene. Beneficiarii acestor ajutoare de stat, acordate sub formă de granturi, garanții, împrumuturi/compensații, majorări de capital, au fost, în proporție de 94%, IMM-uri, majoritatea cu capital majoritar autohton, potrivit Executivului.

La finalul reuniunii, s-a propus constituirea, la nivelul Consiliului, a unor grupuri de lucru cu reprezentanți din ministerele de resort, pentru analizarea și corelarea unor proiecte de interes comun care să includă măsuri de sprijin de ajutor de stat, axate pe domenii precum decarbonarea, dezvoltarea regională, cercetarea-inovarea.

În cadrul grupurilor de lucru, structurate pe sectoare de activitate relevante, se vor identifica acele proiecte de bune practici care vor putea fi extrapolate la nivel național, la toate ministerele și autoritățile publice tutelare. Aceste grupuri vor veni inclusiv cu propuneri pentru a utiliza într-o măsură mai mare fondurile europene, în loc de a apela la ajutoarele de stat, a mai declarat Mihai Precup.

La reuniunea de la Palatul Victoria, care a avut loc miercuri, 9 octombrie, au mai participat președintele Consiliului Concurenţei, vicepreședinte CIAS, Bogdan Chirițoiu, și reprezentanții ministerelor, ai Administraţiei Fondului pentru Mediu și ai Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului.

CITEȘTE ȘI:

Cristina Corpaci
Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri