Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Reducerea obligatorie de energie electrică nu se referă la persoane fizice”. Cum va scădea consumul de curent în România

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Reducerea obligatorie de energie electrică nu se referă la persoane fizice”. Cum va scădea consumul de curent în România
Publicat: 02/10/2022, 14:43
Actualizat: 02/10/2022, 14:49

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a detaliat, într-un interviu pentru Știrile ProTV, cum se va reduce consumul de curent în România, așa cum s-a discutat la Bruxelles. Decizia a fost luată de Comisia Europeană care obligă statele membre să reducă în acest sezon rece, pe fondul creșterii inflației și a provocărilor în livrare ca urmare a războiului din Ucraina, cu 5% consumul la electricitate.

„În regulament s-a ajuns la o reducere de 10% voluntară adică neobligativitatea statelor să aplice această reducere. Totodată a fost anunțată o reducere obligatorie de 5% pe orele de vârf. Atunci când transportatorul de sistem (Transelectrica) trebuie să stabilească orele din cursul unei luni în baza unor prognoze unde este consumul mare. Reducerea nu se referă la persoane fizice. Nu este cazul ca cineva să vină să te pună să stingi lumina. Consumatorii noncasnici vor fi stimulați prin bonificații financiare pentru a face această reducere de 5%”, a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei, conform sursei citate.

Potrivit statisticilor europene, abonații casnici consumă mai puţină energie decât cei industriali, în scădere cu 5% faţă de anul anterior.

În România, consumul de energie electrică al populației continuă să scadă, ajungând la 7,9% în perioada ianuarie – iulie 2022, față de același interval de anul trecut, a anunțat, marți, Institutul Național de Statistică (INS), în informarea lună privind resursele de energie ale României. Tendința de reducere a consumului de curent a fost observată în ultimele luni, odată cu creșterea prețurilor.

Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 a ajuns la 15,3%, creșterea prețului la curent, de la an la an, fiind de 16,37%, apogeul fiind la gaze, o scumpire cu 70,64%, potrivit INS.

România a condamnat orice acțiuni deliberate de sabotare a rețelelor de aprovizionare la nivelul UE

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit, vineri, să impună taxe pe profiturile excepţionale ale companiilor din energie şi au demarat negocierile în vederea unor decizii pentru abordarea actualei crize a energiei, posibil o plafonare a preţului la gazele naturale la nivelul blocului comunitar, relatează Reuters.

Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, a detaliet, vineri după-amiaza, mandatul său prezentat la reuniunea Extraordinară a Consiliului TTE in format Energie, organizată la Bruxelles, pentru a discuta măsuri concrete de abordare a problemei prețurilor ridicate la energie și gaze naturale.

„Ca urmare a reuniunii anterioare a Consiliului Energiei din 9 septembrie 2022 în care am semnalat Comisiei Europene, alături de ceilalți miniștri,  preocupările noastre cu privire la necesitatea unei intervenții rapide în piața de energie la nivel comunitar, astăzi am ajuns la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie”, a transmis ministrul, pe contul de Facebook.

Potrivit lui Virgil Popescu:

  • Acest nou set de măsuri completează cadrul existent la nivelul UE dezvoltat cu sprijinul statelor membre pentru a asigura reziliența și solidaritatea europeană în contextul crizei energetice determinate de războiul din Ucraina.
  • Noile măsuri vizează, printre altele, captarea veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică și alți actori din piața de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023 și utilizarea acestora pentru a finanța măsurile de protecție a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui și al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

„România a susținut în ambele situații ca reducerea să fie voluntară, dar din păcate, în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria au fost alături de noi. În schimb, am obținut flexibilități suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel național”, a transmis Virgil Popescu.

Ministrul român a precizat că statele membre vor putea, de asemenea, să intervină în stabilirea unor prețuri reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici și IMM-uri și alte categorii de consumatori.

„În cadrul negocierilor, România a obținut garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel național privind protejarea consumatorilor și captarea veniturilor realizate de toți participanții din piață (producători de energie din toate sursele de energie, traderi și furnizori), într-o abordare echitabilă pot fi menținute. România a promovat măsuri suplimentare de protejare a consumatorilor energo-intensivi, fiind importantă menținerea competitivității industriei europene și păstrarea locurilor de muncă”, a transmis ministrul.

În ceea ce privește piața gazelor naturale, Virgil Popescu a reiterat în cadrul dezbaterilor urgența implementării unui plafon la tranzacțiile cu gaze naturale pe piața angro europeană. „Demersul este susținut de majoritatea statelor membre UE și vizează un tarif plafonat pentru importurile de gaze naturale indiferent de proveniență și pentru tranzacțiile interne, cu asigurarea securității în aprovizionare. Un tarif plafonat ar conduce la un preț mai redus la energia electrică produsă pe bază de gaze naturale, la agentul termic și la materia primă utilizată în industria de profil”, a spus ministrul.

Cu această ocazie, Virgil Popescu a subliniat că România susține în continuarea activarea de urgență, înainte de iarna aceasta, a Platformei Energetice Europene pentru achiziția în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuție echitabilă a volumelor suplimentare de gaze și LNG atrase către UE.

„Pentru viitorul apropiat, România continuă să susțină obiectivul de decuplare a prețului energiei electrice de cel la gazului natural, solicitând propuneri concrete din partea Comisiei Europene pentru reformarea design-ului pieței de energie. De asemenea, România a indicat sprijinul pentru securitatea în aprovizionare cu gaze și energie electrică a 🇲🇩Republicii Moldova, menționând declarația comună adoptată la Odessa în luna septembrie 2022 între România, Republica Moldova și Ucraina pentru stimularea interconectărilor şi cooperării în domeniul energiei şi creşterea schimburilor bilaterale de energie electrică, în special în perspectiva asigurării siguranței în aprovizionare a Republicii Moldova în această iarnă”, a spus ministrul.

În plus, România și-a exprimat îngrijorarea alături de alte state membre față de scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream 1 si 2 din Marea Baltică și suportul pentru măsuri la nivel european de creștere a siguranței infrastructurii critice. „De asemenea, a condamnat orice acțiuni deliberate de sabotare a rețelelor de aprovizionare la nivelul UE, cu impact asupra securității și rezilienței comunitare”, a conchis Virgil Popescu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
Chris Hemsworth a cântat alături de Ed Sheeran la concertul din București. Imaginile complet neașteptate...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au aniversat Gabriela Cristea și Tavi Clonda 5 ani de la căsătorie
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Misiunea secretă pe care a îndeplinit-o un diplomat român la cererea primului-ministru francez: „Vei pleca...