Nicolae Ciucă, despre economisirea energiei: „La mine în birou şi în încăperile adiacente biroului funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat”
Nicolae Ciucă a vorbit, la semnarea contractului pentru Centura de Sud Arad, despre planul de economisire a energiei. „La mine în birou şi în încăperile adiacente biroului funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat”, a declarat premierul.
„La nivelul Guvernului, încă de acum 3 săptămâni fiecare minister a prezentat planul propriu de reducere a consumului de energie. Un exemplu foarte bun, sigur, nu e bine să dai un exemplu personal, dar vă pot spune că la mine în birou şi în încăperile adiacente biroului funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat. Mai mult decât atât, din evaluările pe consumului de energie se constată o scădere a consumului de energie între 5 şi 10%. Sunt anumite evaluări care spune că este posibil să scădem până la 15%.
M-aş bucura ca această scădere a consumului să fie prin măsurile de conştientizare pe care am încercat să le inducem la nivel instituţional, dar de asemenea cred că este o chestiune şi de conştientizare proprie, individuală, astfel încât acest consum să scadă şi să nu fie din scăderea activităţii economice care ar produce un impact pe ceea ce înseamnă menţinerea echilibrului economic şi scăderea productivităţii”, a explicat Nicolae Ciucă, vineri, la Arad.
La rândul său, ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că, încă din luna august, la MAI există un plan de reducere a consumului, iar activitatea este gestionată astfel încât angajaţii să nu mai rămână la birouri după ora 18,00.
Lucian Bode: „Economisim energie electrică prin folosirea unui număr mai mic de consumatori”
„Noi am avut aceste discuţii în Guvern încă din luna iunie, iulie, când a apărut la nivel european discuţia despre posibilitatea reducerii consumului de energie la nivelul instituţiilor. Atunci conducerea MAI a dat un ordin prin care, prin structurile noastre de specialitate, toate structurile din subordine au fost obligate să prezinte un plan de reducere a consumului. Din luna august aplicăm aceste măsuri. Nu sunt foarte complicate. Economisim energie electrică prin folosirea unui număr mai mic de consumatori. Şi MAI are sediu central într-o clădire veche, unde avem cred că mii de corpuri de iluminat. De aici pornim.
Am gestionat chestiuni legate de programul de lucru, fiindcă acolo unde o să vină iarna şi trecem la ora de iarnă şi va fi nevoie de mai multă lumină şi energie. Ne-am gândit cum să gestionăm lucrurile în aşa fel încât să nu fie nevoie să rămâne după orele 17.00 sau 18.00, cu excepţia activităţilor unde necesită prezenţă 24 de ore din 24, 7 zile din 7”, a explicat Bode.