Patriarhul Daniel are SALARIUL mai mare decât președintele Klaus Iohannis
Patriarhul Daniel are un salariu mai mare decât președintele României, Klaus Iohannis (24.960 lei brut). Preafericitul primește 25.000 lei brut.
Dar care este grila de salarizare a preoților?
Ca să devii preot în rândul Bisericii Ortodoxe Române, trebuie să ai har
Pentru a deveni preot în România, trebuie să fii cetățean român de sex masculin să fii botezat ortodox și să urmezi studiile la o facultate de teologie. Pentru a intra în rândul preoților, în Sfânta Taină a hirotoniei, trebuie să ai acceptul unui episcop.
De la începuturile creștinismului, majoritatea preoților trebuiau să fie bărbați celibatari. Dar în România de azi, ai de ales între a deveni preot din clerul căsătorit, preot de mir și din rândul clerului monahal. Dacă ești căsătorit, poți să fii hirotonit după nunta bisericească.
Dacă ești văduv, dar vrei să devii preot, nu mai ai voie să te recăsătorești. Cel ce urmează să fie hirotonit trebuie să fie sănătos trupește și sufletește, potrivit LIBERTATEA.
Ca preot, câștigi sub salariul mediu net pe economie
Ai devenit preot. Dar salariul brut nu este satisfăcător pentru realitățile economice curente. Potrivit Agerpres, preotul debutant cu studii medii și grad definitiv primește 3.550 lei. Cei cu grad I și cu studii superioare pot avea salarii care ajung la 3.700 lei.
Preoții cu studii superioare și grad definitiv și preoții cu studii superioare și grad II ajung la 3.850 – 3.900 lei. Pentru salariul de 4.000 lei, trebuie să fii preot cu studii superioare și grad I.
Creșterea salariilor a survenit după ce a fost solicitată de Patriarhul Daniel într-o întâlnire dintre reprezentanții cultelor și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu (PSD) și secretarul de stat din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Teodora Preoteasa. Majorarea solicitată a fost de la 30 la 40% a ponderii posturilor clericale.
Militarii care apără patria au salariul și mai mic
Potrivit Observatorul News (Antena 1), salariile din Armata Română sunt infirme.
- Soldat – 2.236 lei;
- Caporal gradație 4 – 2.437 lei (se adaugă sporuri);
- Sergent gradația 4 – 2.618 lei;
- Sergent major – 2.933 lei (se adaugă sporuri);
- Plutonier gradație 4 – 3.107 lei (se adugă sporuri);
- Sublocotenent – 2.958 lei;
- Locotenent gradație 4 – 3.445 lei;
- Căpitan – 4.324 lei (se adaugă sporuri);
- Maior – 5.019 lei (se adaugă sporuri).
Veniturile militarilor din Armata Română sunt comparabile cu cele ale lucrătorilor din industria HoReCa, salariul mediu fiind 2.258 lei.
Ca preot, poți obține venituri suplimentare dacă predai în învățământul preuniversitar. Primești spor de până la 80% dacă biserica în care desfășori slujbele religioase are venituri reduse.
Citește și: De la preoți până la politicieni. Ce munci cred românii că nu pot fi înlocuite niciodată de roboți