Prima pagină » Economie » Preţul petrolului urcă la nivelurile de dinaintea pandemiei

Preţul petrolului urcă la nivelurile de dinaintea pandemiei

Preţul petrolului urcă la nivelurile de dinaintea pandemiei
Surse: Pixabay

Preţul petrolului şi-a revenit la nivelul pre-pandemie, după ce a atins minime istorice anul trecut. Ţiţeiul a ajuns acum la 60 de dolari pe baril, crescând cu peste 50% în ultimele luni, conform BBC.

Cererea de petrol este încă mai mică decât în ​​mod normal, dar există speranţe de recuperare economică mai rapidă decât se aştepta, pe măsură ce vaccinurile sunt lansate.

Preţurile petrolului sunt adesea văzute ca un barometru pentru activitatea economică.

Ţiţeiul Brent, principalul reper pentru petrol, a cunoscut o creştere puternică recent. Contractele futures au crescut cu 59% din noiembrie.

West Texas Intermediate (WTI), valoarea de referinţă pentru petrolul SUA, a crescut săptămâna trecută pentru prima dată în peste un an la peste 55 de dolari pe baril.

„Cel mai mare factor care a dus la ultima creştere a preţurilor înregistrată săptămâna trecută a fost o creştere bruscă a aşteptărilor de recuperare a economiei şi creşterii cererii de petrol, pe fondul semnelor că pandemia ar putea, în sfârşit, să dea înapoi”, a declarat Vandana Hari, de la compania de date privind pieţele de petrol din Singapore Vanda Insights.

Ce s-a întâmplat cu preţul petrolului, în ziua în care SUA au început campania de vaccinare anti-COVID

Prețul unui baril de petrol a trecut, luni, pragul de 50 de dolari pe baril, pe fondul speranţelor că introducerea vaccinurilor pentru Covid va stimula cererea globală de combustibili. Cotația este în strânsă legătură cu demararea campaniei de vaccinare anti-Covid în Statele Unite ale Americii.

De altfel, preţul petrolului este în creştere, pentru a şasea săptămână consecutiv, cea mai lungă perioadă de creştere înregistrată după luna iunie, notează Agerpres, care citează Reuters.

Astfel, cotaţia futures pentru barilul de ţiţei Brent, cu livrare în luna februarie, a crescut luni dimineaţa cu 0,8%, până la 50,35 dolari per baril, în timp ce cotaţia futures la petrolul U.S. West Texas Intermediate cu livrare în luna februarie a crescut cu 1,1% peste pragul de 47 de dolari.

Autor
Alisa Ioana a urmat cursurile în cadrul Facultății de Jurnalism si științele comunicării, secția de comunicare și relații publice. A intrat în presă încă din perioada studenției (anul ... vezi toate articolele

Citește și