Dobânzile la care se împrumută statele din zona euro au explodat literalmente până la niveluri fără precedent în ultimii zece ani, după anunţul victoriei extremei drepte la alegerile legislative din Italia.
Randamentele pentru obligaţiunile emise de statul italian pe zece ani au urcat până la 4,52%, cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2013, în timp ce randamentele pentru titlurile de stat emise de Germania pe zece ani au urcat până la 2,12%, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna decembrie 2011.
De asemenea, randamentele pentru obligaţiunile franceze pe zece ani au urcat și ele luni în jurul orei 13:30 până la 2,71%, un nivel nemaiîntâlnit după luna iunie 2012. Această creştere intervine în aceeaşi zi în care Guvernul francez şi-a prezentat proiectul de buget pentru 2023, conform căruia anul următor intenţionează să împrumute de pe pieţele financiare o sumă record de 270 de miliarde de euro.
De la începutul anului, dobânzile la care se împrumută statele din zona euro sunt în creştere rapidă, din cauza înăspririi politicii monetare a Băncii Centrale Europene, care luptă împotriva unei inflaţii care a atins un maxim istoric de 9,1% în luna august în zona euro.
Economia din Europa riscă să fie grav afectată de această creștere fulminantă, în contextul în care majoritatea țărilor europene se luptă cu explozia prețurilor la energie, care generează creșteri în lanț pe toate sectoarele.
„La acest cocktail din ce în ce mai neplăcut, numai lipsea decât riscul politic, care a venit în week-end”, susţin analiştii de la firma de gestionare de active Apicil.
„Principala îngrijorare a investitorilor cu privire la Meloni este dacă noul guvern italian de extremă dreaptă se va îndepărta de reformele adoptate de Draghi, care au permis Italiei să obţină sprijinul UE”, a spus Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.
După Suedia, extrema dreaptă face un nou pas în Europa după alegerile din Italia.
Partidul Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia) a obţinut între 22% şi 26% din voturi, în timp ce partenerii săi de coaliţie, Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia (FI) al lui Silvio Berlusconi, au câştigat între 8,5% şi 12,5%, respectiv între 6 şi 8% din voturi, potrivit sondajului institutului Opinio realizat pentru televiziunea naţională Rai.
Este pentru prima dată după 1945, când un partid cu rădăcini extremiste ar putea guverna Italia, coaliţia dintre FDI, FI şi Ligă fiind asigurată, potrivit estimărilor în număr de locuri, să deţină majoritatea atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.
Premierul ungar, Viktor Orban, şi omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, contestatarii Bruxellesului, i-au transmis deja „felicitări” Giorgiei Meloni încă de duminică seară.
Sursa: Agerpres