Punctul de pensie va crește cu 10%, respectiv cu 144 de lei, și va ajunge la 1.586 de lei, începând din ianuarie 2022.
Măsura face parte dintr-un proiect de Ordonanţă privind unele măsuri de protecţie socială în domeniul pensiilor din sistemul public.
„Prin derogare de la prevederile art. 86 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2022, valoarea punctului de pensie este de 1.586 lei”, conform proiectului de OUG.
Conform proiectului Ministerului Muncii, și indemnizația socială pentru pensionari se va majora cu 200 lei, ajungând la 1.000 lei.
Impactul bugetar al celor două măsuri, pentru anul 2022, este de 106,9 miliarde lei. Astfel, 96,2 miliarde lei sunt pe Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat şi restul pe bugetul de stat.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că miercuri seara a semnat Ordonanța de Urgență prin care sunt majorate pensiile și alocațiile copiilor, dar și acordarea celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu dizabilități.
„Am semnat OUG pentru majorarea punctului de pensie și a indemnizației sociale. Ea a plecat pe circuit, pentru avizările interministeriale. Trebuie să treacă și prin CES, deși avizul e consultativ. Miercuri cred că va fi adoptată ordonanță. Am semnat OUG de mărire a alocațiilor și de a da a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități. Trebuie să parcurgă același traseu”, a spus Marius Budăi.
Majorarea punctului de pensie face parte din programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR.
La capitolul pensii, obiectivele propuse în programul de guvernare sunt:
Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în trimestrul II 2021, a fost de 932.000 persoane, din care: