Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat un set de date care confirmă faptul că salariul mediu net în România a scăzut cu 3,3% în prima lună din 2023 comparativ cu ultima lună din 2022.
În prima lună a anului în curs, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut în comparaţie cu luna decembrie 2022, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
„De asemenea, scăderile câştigurilor salariale medii nete din luna ianuarie au fost determinate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici, cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice”, precizează INS.
Mai mult, dacă ne referim la salariații cei mai puțin norocoși vedem că numărul oamenilor care sunt plătiți cu salariul minim pe economie în țara noastră a crescut dramatic în ultimul an.
Potrivit datelor, aproape 1,9 milioane de români primesc minimul pe economie, ceea ce înseamnă o creștere cu 52% față de decembrie 2022.
În sectorul bugetar, în luna ianuarie 2023, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în: învăţământ (+5%), sănătate şi asistenţă socială (+2,8%), respectiv în administraţia publică (+2,7%), în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale.
În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu brut, acesta s-a situat, în prima lună din acest an, la valoarea de 6.831 lei, cu 276 lei (-3,9%) mai mic decât în luna decembrie 2022, potrivit Agerpres.