Prima pagină » Economie » Scandalul măștilor pleacă la Parchetul General/ Virgil Popescu: Jumătate din măștile de pe piață sunt neconforme

Scandalul măștilor pleacă la Parchetul General/ Virgil Popescu: Jumătate din măștile de pe piață sunt neconforme

Scandalul măștilor pleacă la Parchetul General/ Virgil Popescu: Jumătate din măștile de pe piață sunt neconforme

Măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor(ANPC), iar raportul cu neregulile constatate şi sancţionate pleacă spre Parchetul General, a scris joi, pe pagina sa de Facebook, ministrul Economiei, Virgil Popescu. In același timp, ANPC a propus ca măştile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie să se numească „acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate”. Numai că purtătorii de acoperitoare faciale ar putea fi pasibili de amendă, pentru că acestea nu împiedică răspândirea pandemiei.

Dosar penal pentru comercializarea „acoperitoarelor faciale” fără rol de protecție anti-COVID

„Mesajul meu pentru cetăţeni: măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către cei de la ANPC şi, mai mult chiar, au fost aplicate şi amenzi celor care nu au respectat legea. Nu ascundem sub preş nimic, aşa cum sunt obişnuiţi social democraţii să facă! Românii trebuie să ştie că sunt protejaţi. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măşti produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă! Raportul neregulilor constatate şi sancţionate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General”, a precizat ministrul Virgil Popescu.

Amenzi de 18 milioane de lei unor comercianţi care aveau la raft măşti neconforme

Virgil Popescu a declarat miercuri că jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează împotriva Covid, iar Ministerul Economiei va emite un ordin pentru a obliga comercianţii să precizeze acest lucru în cazul produselor neconforme.

El a semnalat că, în urma controalelor făcute de ANPC, s-au găsit nenumărate nereguli.

„Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia”, a spus Popescu.

Propunere șocantă făcută de ANPC: Măștile neconforme, vândute ca „acoperitoare faciale de utilizat în comunitate”

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) propune utilizarea denumirii de acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate pentru măştile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie.

Autoritatea a lansat în dezbatere publică, pe 26 noiembrie 2020, Proiectul de Ordin privind stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează, pe piaţa naţională, acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate.

Potrivit documentului, operatorii economici vor fi obligaţi să afişeze la locul de comercializare denumirea „Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate” pentru măştile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie.

De asemenea, operatorii economici sunt obligaţi ca pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piaţă să fie marcată, în mod obligatoriu, sintagma „Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate nu este un dispozitiv medical în sensul specificat de Directivei 93/42/CEE – măşti chirurgicale şi nici nu este echipament individual de protecţie în înţelesul utilizat de Regulamentul UE/2016/425 – dispozitive de protecţie respiratorie”, în acelaşi câmp vizual cu denumirea şi cu caractere care să asigure lizibilitatea şi vizibilitatea.

Conform unui comunicat al Autorităţii, acest proiect a fost elaborat după ce, în urma controalelor comisarilor ANPC pe piaţa de măşti din România, s-a descoperit faptul că mai mult de jumătate dintre aceste produse prezintă diverse neconformităţi, cantitatea ajungând la aproximativ 20 de milioane de bucăţi, care au şi fost retrase de pe piaţă.

Citește și